Index Vakbarát Hírportál

EU-bajnoki címet érhet a magyar árak emelkedése

2022. december 8., csütörtök 09:00

Megérkeztek a legfrissebb inflációs adatok. A KSH adatai szerint novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.

2022. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek.

Ez történt egy év alatt

Az elmúlt egy évet figyelembe véve, idén novemberre

Havi szinten is a tojás a bajnok

Az előző hónaphoz képest novemberben átlagosan 1,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az élelmiszerek 3,6 százalékkal drágultak, ezen belül az édesipari lisztesáru 10,9, a száraztészta és a tojás egyaránt 9,6, a sajt 5,5, a baromfihús 5,4, a tej 4,7, a büféáruk 4,5, a kenyér 4,2, a vaj és vajkrém 3,9, a péksütemények 3,8 százalékkal kerültek többe.

A háztartási energia ára 1,3 százalékkal nőtt, ezen belül a tűzifa 3,9, a palackos gáz 2,5, a vezetékes gáz 1,5 százalékkal drágult.

Az állateledelek 4,4, a mosó- és tisztítószerek 4,0, a háztartási fogyóanyagok 3,3 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások ára átlagosan 0,9 százalékkal nőtt, ezen belül a szerencsejátékok 6,6, a járműjavítás és karbantartás 2,2, a lakbér 1,6, az egészségügyi szolgáltatás 1,3 százalékkal drágult.

2022 első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 13,6, a nyugdíjas háztartások körében 14,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Várakozáson felüli adat, amit ismét az élelmiszerárak húztak

 A várakozásokat meghaladó mértékben megugró novemberi infláció, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott – közölte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A vártnál jóval magasabb infláció, a forint érdemi gyengülése, a népegészségügyi termékadó és a dohánytermékek, alkoholos italok jövedéki adóemelése, számos, elsősorban élelmiszer termékpályán a nyersanyag és energiaöltségek meredek elszállása miatt továbbra is folytatódó átárazások, valamint a hatósági üzemanyagárak kivezetése miatt miatt

az idei átlagos inflációs várakozásunkat kismértékben 14,6 százalékra, azonban a jövő évit jelentősen, 17,5 százalékra emeljük

– közölte az elemző.

A kedvezményes üzemanyagárak megszüntetése önmagában mintegy 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációt, azonban a jövő év során az üzemanyagárak fokozatos mérséklődésével számolunk, egyrészt a gyenge globális kereslet, másrészt a forint várakozásunk szerinti mérsékelt erősödése miatt. A gázolajárak azonban magasak maradhatnak a szűkös európai kapacitások és az orosz gázolaj jövő év februártól való szankcionálása miatt.

A többszörösére ugró gázárak és áramárak számos ágazatban, és szinte minden ipari folyamatban megjelennek, így a pékáruktól, a vendéglátástól az élelmiszertermeléshez szükséges műtrágyáig, a vegyiparig, fémfeldolgozásig, építőanyag gyártásig  jelentős mértékű drágulást okoz.

A következő hónapokban az átárazások várható folytatódása miatt kismértékben tovább emelkedik az infláció.

Decemberben 26 százalék közelébe emelkedhet az infláció, azonban a jövő év elejétől bázishatások miatt már az infláció eleinte fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére számítunk.

Semmi jóra nem számítottak

Az Indexnek szerdán nyilatkozó elemzők semmi jóra nem számítottak előzetesen a novemberi inflációs adatokkal kapcsolatban. Az Equilor szakértője szerint a továbbiakban is jelentős lehet az inflációs nyomás, a tetőzésre a jövő évben számít. A Hold Alapkezelő Zrt. portfóliókezelője szintén borúsan látja a helyzetet, szerinte Európa legmagasabb inflációját tükrözik a novemberi adatok.

Bronzból lehet keserű arany

Bár még nem minden állam novemberi inflációs jelentése ismert, az októbert tekintve a 21,9 százalékos magyar fogyasztói áremelkedés a harmadik legmagasabb volt az Európai Unión belül, az uniós átlagnak pedig közel a dupláját tette ki. Ebből kiindulva lehet könnyen elképzelhető, hogy novemberben az élre ugrott a magyar infláció.

2022 októberében

Amennyiben a közvetlen régiót vesszük górcső alá, akkor még borúsabb a helyzet. A magyar adat jócskán veri a lengyel 16,4, a cseh 15,5, a szlovák 14,5, a román 13,5, a horvát 12,7, az osztrák 11,5, valamint a szlovén 10,3 százalékos inflációt.

A december még egy lapáttal rátesz

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerda este arról beszélt, hogy az üzemanyagok hatósági árának kivezetése 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációs mutatót decemberben.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok