Alig telt el néhány nap, mióta a kormány bejelentette az üzemanyagárstop eltörlését, az éttermek máris arra kényszerültek, hogy emeljenek az áraikon. A legtöbben a kiszállítási díjakhoz nyúltak hozzá, de akad olyan étterem is, ahol az étlapon érhető tetten az üzemanyag drágulásának következménye.
A napokban kialakult válsághelyzetre való tekintettel a magyar kormány kivezette a 480 forintos ársapkát a magyar kutakról. – Ezt kedd este jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Az állam a pánikvásárlás megszüntetése és a folyamatos üzemanyag-ellátás érdekében a Mol javaslatára eltörölte a benzinárstopot a magyar benzinkutakon.
A bejelentés az éttermeket máris arra késztette, hogy a megemelkedett üzemanyagárakat valamilyen formában beépítsék a szolgáltatásukba. A legtöbben a kiszállítási díjakat voltak kénytelenek megnövelni, de volt olyan étterem is, ahol az étlapon szereplő ételek árán emeltek.
A szentesi Krisz Hús étterem már december 7-én reggel arról írt Facebook-oldalán, hogy a megnövekedett üzemanyagárak miatt az alapanyagár is nőtt, így az étlapon szereplő ételek 100 forinttal drágultak, az elviteles doboz 150 forint lett, a kiszállítási díj pedig 200 forintról 500 forintra ugrott fel címenként.
A szarvasi Ételbárban is változott a kiszállítási díj, méghozzá a következőképp:
A mezőhegyesi Margherita Pizzeria is már szerdán bejelentette árváltozásait, így Mezőhegyes területén belül 200-ról 300 forintra, a vidéki címek esetében pedig egységesen plusz kétszáz forinttal emelkedett a kiszállítás díja.
Kormányunk higgadt és átgondolt árképzési stratégiája bőséges időt hagyott a szállítási költségek tervezésére, ha nem is mától, de az 50. héttől a kiszállítási díj 150 Ft-ról 200 Ft-ra emelkedik
– írta csütörtökön Facebook-oldalán a Titkos kert vendéglő.
A Megálló Étterem és Pizzéria csütörtöktől egységesen 1000 forintra emelte meg az Adonyon kívüli kiszállításainak összegét. Szintén így tett a budapesti Don Diego Bistro Grill&Pasta is, és péntektől egységesen 300 forinttal emelte meg kiszállítási díját.
A szombathelyi Piccolo Club Étterem a növekvő nyersanyagárakra, a rezsiárakra, valamint az üzemanyagárakra hivatkozva módosítást eszközölt a kiszállításukban, ami a jövő héttől lép érvénybe – derült ki az étterem Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből.
Amint írják, hétfőtől címenként 150 forintot számolnak fel a kiszállított ételek után, ez az összeg pedig ugyanúgy vonatkozik az egy- és a többadagos ételrendelésekre is. Hiába azonban az elszálló árak,
a dobozokért továbbra sem számolnak fel pluszköltséget.
A dunaújvárosi Dreams Food & Cafe eddig ugyan ingyenesen szállított ki városon belül, ám az árstop megszűnése után kénytelenek a kiszállított menüre plusz 150 forint házhoz szállítási díjat hozzárendelni, és az egyéni, telefonos és foodpandás rendeléseknél plusz 250 kiszállítási díjat számolnak fel.