Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért nincs 500 forintért benzin Magyarországon

2022. december 11., vasárnap 20:11

Hiába esett vissza a háború előtti szintig a Brent olaj hordónkénti árfolyama, ami egy hét alatt 11 százalékot csökkent, a magyar kiskereskedelmi árak mégsem 500 forint körül mozognak.

Ugyan a hazai üzemanyagok esetében már nem érvényes az ársapka, nemzetközi szinten még csak most vezették be, hiszen december 6-án lépett életbe az uniós olajembargó és az orosz olajjal szemben meghatározott 60 dolláros ársapka. Pont akkor, amikor Magyarországon eltörölték az üzemanyagárstopot – írja a holtankoljak.net.

A lap szerint ennek hatására egy hét alatt 11 százalékot csökkent, tehát a háború előtti szintig esett vissza a Brent olaj hordónként árfolyama is, ami jelenleg 77 dollár körül mozog. Magyarországon azonban ez még nem látszik az üzemanyagárakban, mivel a piaci szereplők csak kapkodják a fejüket az események láttán.

Az 50. heti üzemanyagár-változási előrejelzésükben azt írják, a 480 forintos ársapka eltörlésével egy időben visszakerült a benzinre és a gázolajra is a 32 forintos literenkénti bruttó jövedéki adómérték. Arra a kérdésre, ha az olaj ára a háború előtti szinten mozog, akkor a hazai kiskereskedelmi árak miért nincsenek 500 forint körül, azt írták:

erről a forint árfolyama tehet.

A forint gyengülése miatt – fizetőeszközünk értéke a héten csaknem három százalékot esett – egy dollár újra 397 forintba kerül, tehát mintegy 100 forinttal többe, mint egy éve. A holtankoljak.hu szerint a jövő héten ugyan csökkenhet az üzemanyagok nagykereskedelmi ára Magyarországon, de ez a kiskereskedelmi árakban eltérően vagy egyáltalán nem is jelenhet meg.

(Borítókép: Jonathan Alcorn / Reuters)

Rovatok