Index Vakbarát Hírportál

Grád Ottó elmondta, mikorra lesz feltöltve az összes benzinkút

2022. december 13., kedd 13:29

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint egyre inkább csökken a nyomás a magyarországi benzinkutakon. A nagyobb töltőállomásoknál még néhány napot, a kisebbeknél egy kicsit több időt vesz igénybe, hogy újra korlátozás nélkül lehessen üzemanyagot vásárolni.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a hatósági ár kivezetése utáni első hétvégén már érződött, hogy csökken a nyomás a benzinkutakon, és úgy gondolja, hogy egy konszolidálódási folyamat vette kezdetét.

Mind több és több azon töltőállomások száma, ahol újra lehet üzemanyagot vásárolni, folyamatosan történik az üzemanyag kiszállítása a benzinkutakra, de természetesen ez időt igényel, ezért türelmet is kérünk, mert biztos, hogy még egy-két hét, amíg teljes mértékben megtörténik valamennyi töltőállomás feltöltése

– közölte Grád Ottó, aki szerint a karácsonyi időszakban várhatóan felfut majd a kereslet.

A benzint illetően viszont jelentősebb fogyasztás-visszaesésre számít a közeljövőben, ugyanis ezt az üzemanyagot elsősorban magánszemélyek használják, ők viszont érzékenyebbek az árra. Grád Ottó szerint 

tíz százalék alatti lesz a visszaesés, a gázolajé pedig még ennél is alacsonyabb, és akár stagnálást is el tud képzelni.

Az összfogyasztás visszaesését egy számjegyűre várja.

Egyre jobb a helyzet

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az üzemanyag-ellátás helyreállításának üteméről azt mondta, hogy a nagy olajvállalatok által üzemeltetett töltőállomás-hálózatoknál egyre jobb a helyzet, a kis, független benzinkutak pedig némi lemaradással tudnak visszalépni a piacra.

A nagyvárosokban a nagy töltőállomás-hálózatoknál néhány nap, vidéken, kis kutaknál még egy kicsit hosszabb időt vesz majd igénybe, amíg újra minden termékből korlátozás nélkül lehet majd vásárolni. Azt a színvonalat és a korlátozás nélküli szolgáltatást, ami 2021. november 15. előtt természetes volt, még legalább egy-két hónap, amíg újra el tudjuk érni

– nyilatkozta Grád Ottó az InfoRádiónak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt hét elején sorban száradtak ki a magyar benzinkutak, az  üzemanyaghiány  drámai méreteket öltött. A kutak előtt kígyózó sorok alakultak ki, a várakozó járművek miatt helyenként a közlekedés is megakadt. A benzinkáosz tettre sarkallta a kormányt, amely a Mol javaslatára eltörölte a benzinárstopot. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy a rend nem fog helyreállni varázsütésre, rövid távon a pánikvásárlás megszüntetése volt a cél, ezt sikerült is elérni.

(Borítókép: Grád Ottó. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok