Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek: ennyivel nő 2023-tól kezdve a minimálbér és a bérminimum

2022. december 13., kedd 18:42

Megállapodás született a jövő évi minimálbér és a bérminimum ügyében folytatott bértárgyalásokon.

A minimálbér és bérminimum emeléséről már hetek óta folynak a tárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek közt. Néhány napja egy szakértő is részletesen beszélt az Indexnek arról, hogy a tárgyalási folyamat végén nagyjából mekkora emelésre lehet számítani.

napi.hu most úgy értesült, hogy meg is született a megállapodás a tárgyaló felek között, amelynek értelmében:

A portál szerint a felek a keddi tárgyalási fordulón abban is megegyeztek, hogy év közben felülvizsgálják az egyezséget a legfőbb makrogazdasági mutatók ismeretében. A megállapodás végleges szövegét várhatóan jövő csütörtökön fogadják el a szociális partnerek.

Egy bökkenő még lehet 

A bérmegállapodásba a munkáltatói oldal kérésére bekerül a kormány vállalása, amely szerint

jövőre nem emelkednek a bérhez kapcsolódó közterhek, valamint nem kell adóemeléssel számolniuk a vállalkozásoknak.

A szakszervezetek bérajánlást is megfogalmaznak az egyezségben. Lekerült a napirendről az a javaslat, amely szerint két lépcsőben emelkedett volna a garantált bérminimum összege. 

A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a minimálbér 16 százalékos és a bérminimum 14 százalékos emelését. A szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut, ám a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyelőre még nem bólintott rá a javaslatra. Ha a MASZESZ nem írja alá a megállapodást, akkor

elviekben még az is lehet, hogy elmarad a minimálbérek jövő évi emelése – bár erre nem sok esély van. 

A MASZESZ egyelőre azért nem ment bele az egyezségbe, mert ők jelezték, hogy legalább 20 százalékos emelést tartanának elfogadhatónak (sőt, eredetileg, egy hónappal ezelőtt még 26 százalékos minimálbéremelést szorgalmaztak volna).

Az őszi bértárgyalásokon sokáig úgy tűnt, hogy egyaránt 15-15 százalékkal nő a minimálbér és a bérminimum. A 16 és 14 százalékos emelés ugyanakkor azt jelenti, hogy a legkisebb bérek megőrzik reálértéküket 2023-ban.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok