Index Vakbarát Hírportál

A kisebb alapterületű lakások a legnépszerűbbek itthon

2022. december 14., szerda 14:15

Becslések szerint novemberben mintegy nyolcezer ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, míg éves szinten több mint 118 ezer adásvétel történt eddig az ingatlanpiacon. Főként a kisebb alapterületű lakások népszerűek az érdeklődők körében: novemberben Budán a tranzakciók 35-35 százalékát fedték le a 20–40 és a 40–60 négyzetméter közötti lakások, míg egy évvel korábban ezek aránya 3, illetve 27 százalék volt.

A budai eladások 26 százaléka kilencszázezer és egymillió forint közötti négyzetméteráron történt, míg az értékesített otthonok több mint felénél a négyzetméterár meghaladta az egymillió forintot, ezen belül kilenc százalékuknál az ár több mint 1,6 millió forint volt. Tavaly novemberben a Budán elkelt ingatlanok 33 százalékánál a lakásár meghaladta a hetvenmillió forintot, míg idén mindössze kilenc százalék tartozott ebbe a sávba – derül ki a Duna House MTI-hez elküldött közleményéből.

A pesti oldalon a 40–60 négyzetméter közötti alapterületű lakások voltak a legkelendőbbek. A legtöbb lakást 2021 novemberében négyzetméterenként hatszázezer forint alatt adták el, míg az idén az értékesített otthonok legnagyobb része hat-nyolcszázezer forintért kelt el, az adásvételek tíz százalékánál pedig az 1,4 millió forintot is meghaladta a négyzetméterenkénti ár. A lakások ára a tranzakciók húsz százalékánál több mint hetvenmillió forint volt, míg egy évvel korábban ez az arány kilenc százalékot tett ki.

Novemberben országosan a 40–60, Pest megyében pedig a 60–80 négyzetméter alapterületű ingatlanok voltak a legkeresettebbek.

Országosan a legtöbb értékesített ingatlan négyzetméterára – a 2021-es évhez hasonlóan – nem érte el a 250 ezer forintot, míg Pest megyében a legtöbb esetben az ár meghaladta a hatszázezer forintot.

Főként befektetési céllal vásároltak lakást

A budapesti ingatlanpiacon novemberben az adásvételek csaknem felében a befektetési célú vásárlás motiválta a vevőket, akik átlagosan 61,2 millió forintot költöttek erre a célra. A második helyen az első lakás vásárlása áll, amelyre a vevők átlagosan 39,5 millió forintot fordítottak. Ezzel szemben vidéken a vevőket leginkább a nagyobb ingatlanba költözés motiválta, ezt követte az első lakás vásárlása. Az előbbire átlagosan 43,7 millió forintot, az utóbbira pedig átlagosan 26,7 millió forintot költöttek – olvasható a társaság közleményében.

A fővárosban a leggyakoribb eladási ok a befektetés értékesítése volt, amiből átlagosan 70,1 millió forinthoz jutottak az ügyfelek, míg a vidéki eladók motivációját azonos arányban az örökölt ingatlan értékesítése, a kisebbe költözés és a nagyobb ingatlanra váltás adta idén novemberben.

Az év egészét nézve a társaság körülbelül 125-127 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár.

Tavaly 160 678 adásvétel jött létre a magyarországi ingatlanpiacon, ami 19 százalékkal haladja meg a 2020-as eredményt.

Rovatok