Index Vakbarát Hírportál

Végleges a minimálbér-emelés mértéke

2022. december 15., csütörtök 16:25

Csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár bejelentette: megállapodtak a minimálbér és a bérminimum jövő évi mértékéről.

Előzetes információink szerint 15 százalékos minimálbér-emelést lehetett várni januártól. Csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette, hogy megszületett a megállapodás. A döntés értelmében

2023 január elsejétől a minimálbér 232 000 forintra, míg a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik.

Az előbbi esetén ez 16 százalékos, az utóbbi esetén pedig 14 százalékos béremelést jelent. Czomba Sándor ezt követően a tárgyalásokat eredményesnek és kiemelten fontosnak értékelte. Emlékeztetett arra, hogy ez a döntés közel közel egymillió embert érint közvetlenül, kiemelte: „Ez jóval túlmutat ezeken, hiszen a fölötte lévő béreket is megtolja, így az átlagbérek is növekedni fognak.”

Azt kértük mind a munkavállalói, mind a munkaadói szervezetektől, hogy mindenki menjen el a falig. Innen is szeretném a korrekt hozzáállásuk felé kifejezni a köszönetemet

– fogalmazott az államtitkár, aki nyilatkozatában kiemelte, hogy elképzelhetőnek tartja: ha a gazdasági helyzet megköveteli, akkor a 2023-as év alatt le fognak ülni még tárgyalni egy esetleges bérkorrekcióról a partnereikkel. 

(Borítókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok