Index Vakbarát Hírportál

Újabb inflációs adatokat közöltek: Magyarország továbbra is Európa-bajnok

2022. december 16., péntek 15:09

Novemberben Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban – közölte pénteken az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Összevetésükből az is kiderült, hogy a többi uniós országban mekkora most az infláció.

Azt írták, hogy számításuk szerint novemberben 23,1 százalékos volt a harmonizált fogyasztói árindex (HICP), ami kiemelkedőnek mondható a régióban és az egész Európai Unió szintjén is.

Uniós összevetésben átlagosan 11,1 százalékos volt a novemberi infláció, ami csökkenést jelentett az októberi 11,5 százalékhoz képest. Magyarország után a balti országok következtek: Lettországban (21,7 százalék), valamint Észtországban és Litvániában (egyaránt 21,4 százalék) azonban már szintén lassul az áremelkedés mértéke, miközben ennek még nem látni jelét Magyarországon.

A közép-kelet-európai régió uniós országait nézve az Eurostat szerint 

Korábban a KSH adataiból is az derült ki, hogy uniós összevetésben elsőnek számít a magyar infláció, bár ők az Eurostathoz képest valamivel kisebb mértékű, 22,5 százalékos inflációval kalkuláltak. Decemberben várhatóan még rosszabb inflációs adatok érkezhetnek, elsősorban a benzinárstop másfél hete történt feloldása miatt. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok