Index Vakbarát Hírportál

Az önkormányzatok nem élik túl állami támogatás nélkül

2022. december 16., péntek 14:19

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint az államnak több száz milliárdos támogatást kellene biztosítania az önkormányzatoknak a túléléshez.

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán írt bejegyzésében azt ígéri, hogy a kormány támogatni fogja az önkormányzatokat a magas energiaárak miatt.

A szentendrei polgármester, Fülöp Zsolt szerint csak a menza gázszámlája tízmillió forinttal emelkedett idén, de a város villanyszámlája is hatalmas összegű lesz – mesélte az ATV Híradójának. 

Szentendre nagyon nehézkesen tudja finanszírozni a fogyasztását, de Pécsvárad is hasonló gondokkal küzd. 

A januári számlák már megérkeztek, ezek több mint tízmillió forintra rúgnak az intézményeinkben összesen, szinte a kifizetethetetlenség határán van

– mesélte Zádori János, a település polgármestere.

Pécsett az áramszámlát lesz a legnehezebb kigazdálkodni, így a város az elsők között tárgyalt a szakminisztériummal a megoldás érdeklében. Varga Mihály posztjában arra nem adott választ, hogy mikortól és pontosan mekkora forrást tudnak a települések rendelkezésére bocsátani. 

Csőzik László, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja szerint 25 megyei jogú város rezsiköltségeinek fedezéséhez kellene támogatást nyújtani, ami jelentős kiadás. 

Azt gondolom, hogy ha a kormány meg akarja oldani a városok, falvak problémáit, akkor több száz milliárd forintot kell átadnia az önkormányzatoknak

– szögezte le Csőzik László. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke üdvözölte a forrást, és bízik benne, hogy év elején meg is kapják a támogatást. 

Rovatok