Index Vakbarát Hírportál

Minden eddigi csúcsot megdönt a globális szénfogyasztás

2022. december 16., péntek 07:46

A következő években a globális szénfogyasztás történelmi csúcsra fog emelkedni, és nem is fog csökkenni, ha az országok nem állnak át az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Az ukrajnai orosz inváziót követő magas gázárak és az ebből következő ellátási zavarok miatt egyes országok az olcsóbb szén felé fordultak idén – írja a Reuters.

Az IEA minden évben elkészíti a világ szénfelhasználásáról szóló felmérését: a szervezet szerint a globális szénfelhasználás 1,2 százalékkal emelkedett idén, ami azt jelenti, hogy 2013 óta először lépte át a nyolcmilliárd tonnát egyetlen év alatt.

Az IEA számításai szerint a szénfogyasztás 2025-ig változatlan lesz, mert a fejlett világ piacainak az esését ellensúlyozza a feltörekvő ázsiai országok gazdasága. A szén iránti kereslet legnagyobb növekedése Indiában várható, hét százalékkal, utána következik az Európai Unió hat százalékkal, majd Kína kevesebb mint egy százalékkal.

Európa szénkereslete azért nő, mert a magas gázárak miatt többen átváltanak a szénre. Az IEA jelentése szerint az európai szénkereslet 2025 után csökkenésnek fog indulni.

Rovatok