Index Vakbarát Hírportál

350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt a magyar kormány

2022. december 16., péntek 08:44

A múlt hónapig 1,2 millió forintnyi orosz vagyont zárolt Magyarország, ám a kormány legfrissebb, Brüsszelben tett beszámolója már 350 milliárd forint lefoglalásáról szól.

Mintegy 350 milliárd forintnyi (870 millió euró) orosz vagyont zárolt a magyar kormány november 25-ig – derült ki egy friss európai bizottsági összesítésből, amelyet a Népszava szemlézett. Ez jelentős növekedésnek számít, tekintve, hogy az Orbán-kabinet ezt megelőzően mindössze 1,2 millió forint (nagyjából 3 ezer euró) legfoglalásáról számolt be a bizottságnak.

A lap szerint összefüggés állhat az uniós forrásokért való harc és a zárolt orosz vagyon mértékének rohamos emelkedése között.

Ennyi orosz vagyont zárolt eddig az unió

Az Európai Unió tagállamaiban eddig közel 19 milliárd euró orosz magánvagyont zároltak. Ebből

míg a lista másik végén

A lefoglalt orosz állami vagyon pontos összege nem ismert.

Az Ukrajna elleni háború miatt az Európai Unió eddig 1241 személy és 118 szervezet ellen vezetett be büntetőintézkedéseket, azaz elrendelte vagyonuk befagyasztását és utazási tilalommal sújtották őket. Köztük vannak politikusok, katonák, üzletemberek és oligarchák, valamint a Kreml propagandistái. A tagállamoknak kötelező zárolniuk a jegyzékben szereplők vagyonát és erről jelentést küldeniük az Európai Bizottságnak.

A témában kérdéseket küldtünk kormányzati szerveknek, amennyiben érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Orbán Viktor és Vladimir Putyin 2018. szeptember 18-án. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)  

Rovatok