Index Vakbarát Hírportál

Fordult a kocka az üzemanyag-ellátásban, a benzinárakra is kihat

2022. december 18., vasárnap 06:48

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség Főtitkára szerint hamarosan csökken a benzin ára, a független kutasok szerint pedig enyhül a nyomás a piacon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt kedden bejelentette, hogy a magyar kormány kivezeti a 480 forintos ársapkát a magyar kutakról. Ezután úgy vettük az üzemanyagot, mintha az életünk múlna rajta, és az Index megkeresésére Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta: az üzemanyag iránti kereslet ilyen mértékű ugrása egyértelműen a pániknak tudható be. A kutakon órák hosszat kígyóztak a sorok, és egyre több töltőállomáson fogyott el az üzemanyag.

Mára ez a helyzet kezd megfordulni, mivel Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint országszerte stabilizálódik az ellátás.

Ami jó hír, hogy a Mol is elkezdte szállítani az üzemanyagot a kis benzinkutaknak, 25 százalékban visszahelyezték az ellátást, ez is hozzájárul ahhoz, hogy enyhül a nyomás a piacon, tehát valószínűleg a százhalombattai finomító is visszaállt a rendes operációba

– mondta az ATV-nek Egri Gábor, aki szerint az ünnepek alatt az emberek gyakrabban ülnek autóba, mint máskor, januárban fog igazán látszani, mennyire vetik vissza a magas árak a forgalmat.

Lassacskán elindulnak lefelé az árak

A legfrissebb felmérés szerint a közép-kelet-európai országok közül Magyarországon a legdrágább a benzin és a gázolaj is: Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában sem kell annyit fizetni egy liter üzemanyagért, mint nálunk.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára bizakodva azt mondta:

a forward árak, tehát a hónapokkal előre mutató árak is lefelé mutató trendet jeleznek, tehát én azt gondolom és remélem, nézve a benzinárakat, kőolajárakat, illetve a kőolaj-jegyzésárakat, hogy a következő időszakban, ha nem is jelentősen, de talán folytatódni fog az a trend, amit azért mostanában tapasztalni lehetett, hogy egy-két forinttal időről időre a nagykereskedelmi ár csökken.

Grád Ottó azonban hozzátette: nem lehet pontosan megmondani, hogy ez a csökkenés mikor következik majd be.

(Borítókép: Grád Ottó 2022. július 6-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok