Index Vakbarát Hírportál

Fontos szállítmány érkezett Oroszországból

2022. december 22., csütörtök 18:02

Az energiaválság elleni küzdelemben vitathatatlan a függőségünk Oroszországtól. Csütörtökön újabb szállítmány érkezett, ami a paksi atomerőben biztosítja a nukleáris fűtőanyagot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy a paksi atomerőműben újabb hónapokra elegendő nukleáris fűtőanyag áll rendelkezésre a biztonságos működéshez, miután ismét szállítmány érkezett csütörtökön – számolt be az MTI.

Az energiaválságban megnőtt annak jelentősége, hogy melyik ország tudja előállítani a maga által felhasznált villamos energia nagy részét. Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergia-termelés felét és a fogyasztás harmadát adja 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Oroszországból kapjuk a fűtőanyagot

„Energiabiztonságunk szempontjából meghatározó tehát az erőmű biztonságos, kiszámítható működése. Ehhez nukleáris fűtőanyagra van szükség, amelyet Oroszországból importálunk” – közölte a tárcavezető.

Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indexnek írt véleménycikkében világított rá, hogy Európának és Magyarországnak is rendkívül nagy az energiafüggősége, más országokra vagyunk utalva. Ezért is fontos, hogy a hazai kapacitásainkat növeljük. 

A miniszter azt is elárulta a videóban, hogy ezúttal teljesen új útvonalon érkezett a fűtőanyag-szállítmány, mivel az Ukrajnán keresztüli vasúti, valamint a Közép-Európa északi felén áthaladó légi szállítás ellehetetlenült, emiatt új megoldást kellett találni.

„Bolgár és román partnereink korrekt hozzáállásának köszönhetően” vegyes kivitelezés született: a fűtőanyagot hajóval vitték Bulgáriába, ott vonatra rakodták, majd a szállítmány Románián keresztül vasúton érkezett Magyarországra, és csütörtökön már ki is rakodták a paksi atomerőműben – idézte Szijjártó Pétert az MTI.

Rovatok