Index Vakbarát Hírportál

Az állam hirtelen megnyert egy teljes víziközművagyont

2022. december 22., csütörtök 11:33

Az elszálló energiaárak miatt Sopronban olyan nagy a baj, hogy a polgármester szerint nincs más választás: át kell adni a Soproni Vízmű Zrt.-t az államnak.

Mint arról már korábban beszámoltunk, arról döntött Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, hogy a megnövekedett energiaárak miatt bevezet takarékossági intézkedéseket. Szeptemberben a város önkormányzata egyetlen nap leforgása alatt három ülést tartott, ezeken a költségvetés módosítását, illetve a spórolási intézkedéseket is megtárgyalták.

Miután ezeket rendkívüli üléseknek hirdették ki, így lehetőség volt arra, hogy az ott tárgyalt előterjesztéseket csak az utolsó pillanatban ismertessék a képviselőkkel, így az energiatakarékosságról szóló hét előterjesztést csak szerdán küldték meg a képviselő-testület tagjainak.

Minden az államé lett

Sopron képviselő-testületének decemberi ülésén egyszerre számos dologról döntöttek. A legfontosabb, hogy a város átruházza a magyar államra a víziközmű-szolgáltatási kötelezettségét. Ennek értelmében:

térítés nélkül átadja az egész víziközművagyont a Soproni Vízmű Zrt., ebbe beleértve a működtetéshez szükséges eszközöket is a magyar államnak.

Sopron arra is kéri a tulajdonostárs önkormányzatokat, ezt a nyilatkozatot tegyék meg ők is január 31-ig. Ötven tulajdonos önkormányzatból 42 támogatta az állami tulajdonba adást – az enyugat.hu szerint

A beszámolók szerint Németh Imre MSZP-s képviselő arra hívta fel a figyelmet és arra tett módosító javaslatot is, hogy előbb a vízmű közgyűlésének kellene igent mondania a közel kétmilliárdos vagyon átadására. 

Farkas Ciprián polgármester válaszában elmondta, hogy az elszálló energiaárak miatt nincs más választás. Szerinte ennek a vagyonnak mostantól a „jó” gazdája csak az állam tud lenni. Hasonlóan nyilatkozott Simon István alpolgármester is, aki szerint egyre reálisabb kép, hogy a vízmű energiafelhasználását az árak drasztikus emelkedése miatt nem tudják fizetni.

(Borítókép: Farkas Ciprián, Sopron polgármestere 2022. november 25-én. Fotó: Filep István / MTI)

Rovatok