Index Vakbarát Hírportál

Energiapolitika 2000 Társulat: Energiapolitikai irányváltásra van szükség

2022. december 23., péntek 12:55

Az Energiapolitika 2000 Társulat energiastratégiai intézet létrehozását javasolja az Energiaügyi Minisztériumnak. Felhívásukban összefoglalták, hogy melyek a következő időszak legfontosabb projektjei, és hogy milyen irányba kellene menni.

Energiapolitikai irányváltásra van szükség – olvasható az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalásában, melyben kijelentik: a kormány bejelentett energia-vészhelyzeti döntései az irányváltás első lépéseinek tekinthetők.

Mint írták: vissza kell állítani a természettudományi alapú megközelítést az energetikában, ezért energiastratégiai intézet létrehozását javasolják az Energiaügyi Minisztériumnak.

Legfontosabb a rendszerkapacitás hiányának mérséklése. Az időjárásfüggő megújulókkal kapcsolatos fejlesztéseket – a helyi igényre méretezett lakossági napelemek kivételével – fel kell függeszteni

– hangsúlyozta a társulat, mely szerint az oroszországi energetikai kapcsolatainkat meg kell őrizni, a keleti irányú energetikai kapcsolatainkat pedig fejleszteni kell.

„A villamosenergia-termelésben az atomerőműveknek kell meghatározónak lenni” – jelentették ki, utalva arra, hogy Paks 2 mielőbbi megvalósítása mellett fontos a Paks 1 üzemidő-hosszabbítása is.

Közleményükben kitértek arra is, hogy a naperőművek időszakos termelésének kiegyenlítésére szabályozható, gyorsan felépíthető gázerőműveket kell létesíteni.

Kiemelt fontosságúnak tartják a Mátrai Erőmű fejlesztését és korszerűsítését, „amelynél a tiszta széntechnológia alkalmazását is figyelembe kell venni”.

Hozzátették továbbá, hogy ismételten napirendre kell venni a villamosenergia-tárolás és -szabályozás érdekében a szivattyús energiatárolás vizsgálatát.

(Borítókép: Lehotka László / MTI)

Rovatok