Index Vakbarát Hírportál

Negyedmilliónál is több határsértőt fogtak el idén

2022. december 23., péntek 21:42

Már több mint 265 ezer határsértőt fogtak el idén – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közszolgálati televízió péntek esti műsorában.

Bakondi György elmondta, hogy a tavaly ugyanebben az időszakban elfogott 118 ezer migránshoz képest jelentős a növekedés – számolt be az MTI.

Az érkezők szinte kizárólag fiatal férfiak, akik csoportosan jönnek. Már pakisztániak, bangladesiek, indiaiak és afrikaiak is vannak közöttük

– tette hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta, hogy rendszeressé váltak az embercsempészek bandái közötti összetűzések a szerb oldalon.

Lecsapnak az embercsempészekre

Korábban a rendőrség bemutatta, hogyan erednek a csempészek után. December 7-én 14 óra 30 perckor Ásotthalom külterületén a rendőrök ellenőrizni akartak egy szerb Renault Eclipse személyautót, a sofőr azonban kiugrott az autóból, és a közeli erdőbe menekült.

A rendőrök a jármű átvizsgálásakor az utastérben kilenc határsértőt találtak, akik magukat indiai állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A menekülő sofőr elfogására drónt, keresőkutyát és helikoptert is bevetettek, aminek eredményeként a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának pilótái megtalálták a bujkáló embercsempészt, aki a közeledő rendőrök elől futva próbált menekülni. 

Rovatok