Index Vakbarát Hírportál

Nem kukoricáznak az agráriumban: egy szem vetőmag már több mint egy forintba kerül

2022. december 24., szombat 10:26

Mérföldkőhöz érkezett a magyar mezőgazdaság: egy szem kukorica-vetőmagért immár több mint egy forintot kérnek. Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint ez is közvetlenül utal arra, hogy komolyan figyelni kell a termelékenységre, a költségekre. A növekvő költségekre a képzett mezőgépészek lehetnek a válasz.

Számos kedvezőtlen körülmény sújtja a hazai agráriumot, az egyik legnagyobb kihívást a költségek emelkedése jelenti. Továbbá szembe kell nézni a szállítási láncok akadályoztatásával, a belső égésű motorok kivezetésének kérdésével, az euró árfolyamának változásával, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése iránti vággyal. Összességében ezen körülmények jellemezte gazdasági környezetben kell a mezőgazdaságnak, a mezőgazdasági szereplőknek érvényesülniük – összegezte az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Egy szem kukorica-vetőmag immár több mint egy forintba kerül. Hogy ez mit jelent? A költségek kezelése, vagyis a termelékenység a korábbiaknál is sokkal hangsúlyosabbá vált.

Harsányi Zsolt szerint ezért van szükség képzett agrárgépészekre, mert ebben a környezetben rajtuk múlik ez a kérdés. Az ő szakértelmükön múlik, hogy jó helyre kerül-e a vetőmag, s lesz-e belőle egy egész cső, vagy rossz helyre jut, és nem kap megfelelő műtrágyát, csapadékot, így a hozamok elmaradnak a remélttől.

A mezőgazdasági- és építőiparigép-kereskedelemmel és bérbeadással foglalkozó cégcsoport, az AXIÁL tavaly 104 milliárdos nettó árbevételt könyvelhetett el, az idén ez az összeg meghaladja a 140 milliárdot is. A növekedés egyik magyarázata, hogy sokan a meglóduló infláció hatására előrehozták gépvásárlásaikat – derült ki a cég közleményéből. 

Rovatok