Index Vakbarát Hírportál

Alacsonyabbak lesznek a távhődíjak októberig

2022. december 28., szerda 21:32

Nagymértékben csökkennek a települések és intézményeik távhődíjai.

A jövő évben nagymértékben csökkennek, a földgázalapú szolgáltatóknál a jelenlegi szint közel felére eshetnek vissza a települések és intézményeik távhődíjai. Az Energiaügyi Minisztérium a tervezhető és költségtakarékos működés érdekében három negyedévre rögzíti a díjak januártól érvényes mértékét – közölte a tárca.

A nyár végéhez képest kedvezőbben alakul a földgáz tőzsdei ára. A távhőárképzésben alkalmazandó referencia-molekulaárat az eddigi gyakorlat szerinti öt egymást követő kereskedési nap helyett hosszabb időszak értékeinek átlagolásával határozta meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Kiemelt cél volt a földgázpiaci ár és a devizaárfolyam ingadozásából fakadó kockázatok kiküszöbölése, mérséklése

– közölte az Energiaügyi Minisztérium, hozzátéve: a magyar családok változatlanul rezsicsökkentett áron fűthetik távhővel otthonaikat.

A nem lakossági fogyasztók jövőre olcsóbban vehetik igénybe a távhőszolgáltatást. Az új díjak a minisztérium döntése nyomán három negyedéven át maradnak érvényben, január elsejétől szeptember végéig nem változnak. A földgázalapú távhőszolgáltatóknál az ún. külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződhetnek.

Az energiaválság előtti árak 2023-ban nem térnek vissza, ám a lehetőségekhez mérten és a várakozásokhoz képest számottevően nő az önkormányzatok gazdálkodási mozgástere. Az intézményi és egyéb felhasználók a fűtési szezon nagyobbik felében sokkal olcsóbban vehetik igénybe a távhőszolgáltatást, mint az idei utolsó negyedévben. A pontos hődíjakat még decemberben megismerhetik a piaci szereplők.

(Borítókép: Az Újpesti Erőmű áramfejlesztő egysége. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok