Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan nőttek a rezsik, hatvan százalék az átlag

2022. december 29., csütörtök 07:58

A GKI és a Masterplast közös felmérése szerint hatvan százalékkal nőtt a hazai háztartások rezsije, ennek az eredményeit nemrég publikálták.

A felmérésből az is kiderül, hogy egy átlagos háztartás 12 ezer forinttal fizet többet az energiáért. A családok közel négyötöde igyekszik takarékoskodni a rezsiköltségeken, sőt, még azok is spórolásra törekednek, akiknek nem okoz többletköltséget a rezsi emelkedése. 

A GKI és a Masterplast december elseje és nyolcadika között készítette el a felmérését. A megkérdezettek harmada nem tapasztalt változást az anyagiakban, nyolc százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart felelni a kérdésekre – szúrta ki a hvg.hu

Az eredmények azt mutatják, hogy például a lakóingatlan jellege szerint is jelentős különbségek lehetnek: a családi házban élők közel kétharmada vallotta, hogy megemelkedett a rezsije, a társasházi lakásokban élőknek viszont alig a fele számolt be ugyanerről. 

További eltérés a település típusa alapján is kimutatható: minél kisebb a település, annál több lakosnak növekednek a költségei.

De a számlák drágulásának mértékében is eltérések figyelhetők meg, átlagosan azonban 22 ezer forintos költségtöbbletről számoltak be azok, akiknek emelkedett a rezsijük.

 „Ha figyelembe vesszük az ezzel nem érintett válaszadókat is, akkor a rezsiszabályok módosítása egy átlagos magyar család számára havonta 12 ezer forintnyi pluszkiadást jelent" – írták a felmérés eredményeit ismertető közleményben. 

A GKI szerint az emberek nagy többsége spórolásra törekszik az energiapiac jövőjével kapcsolatos bizonytalan kilátások miatt. A szervezet ezzel kapcsolatban is tett fel kérdéseket a résztvevőknek:

A családi házakban élők 82, a társasházi lakásokban élők 74 százaléka számolt be valamilyen takarékoskodási célról, és még a rezsiszabályok módosítása által nem érintett családok kétharmada is spórolna az energiával. 

Ennek érdekében a családok 45 százaléka takarékosabban bánik az energiával, mint korábban, és minden kilencedik család vásárolt egy korábbinál energiatakarékosabb háztartási gépet. A felmérés készítői által megkérdezettek bő harmada alacsonyabb hőfokig tekeri fel a termosztátot, emellett:

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok