Index Vakbarát Hírportál

Nagyon nagy baj lehet abból, ha nem fog havazni

2023. január 1., vasárnap 17:53

Egyelőre nem volt tartós hideg Magyarországon, ez pedig nem kedvez hosszabb távon a mezőgazdaságnak.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kifejtette, hogy egyelőre mély nyugalmi állapotban vannak a gyümölcsfák, ezért még nem kell komoly károsodástól tartanunk.

„A későbbiekben viszont – ha ez hosszabb időn keresztül így marad – előfordulhat, hogy korábban fakadnak a fák, és egy későbbi nagy fagy megtizedeli a termést” – mondta az InfoRádiónak.

Az alelnök szerint ha hamarosan visszaáll a „normális” téli időjárás, akkor ez még nem okoz olyan gondot, mint ami a későbbiekben jelentkezhet.

„A januárnak mindenképpen kicsit hűvösebbnek kell lennie, mint ahogy most érzékeljük” – fogalmazott, majd hozzátette: a mezőgazdaságnak az is kedvező lehet, ha hó takarja a földeket.

Mártonffy Béla a műsorban azt is ismertette, hogy az idei nyári aszály „megtizedelt mindent”, ezért nagy gond lenne most, ha nem esne a hó. Hiszen ha nem esik, akkor száraz tavasz fog következni, és jelenleg az öntözési rendszerünk nem alkalmas arra, hogy az egész országot ellássuk vízzel – tette hozzá.

Hó vagy eső?

Nem mindegy az sem, hogy hó vagy eső esik az alelnök szerint, bár az ősz nagyobb esőzéseinek köszönhetően valamennyire visszatöltődött a talaj víztartalma. Ugyanakkor ha nem esik hó, ami tavasszal elolvadna, és tovább tölthetné a földek készleteit, akkor rossz helyzetbe kerülne az ország.

A hónak és a hidegnek más hatása is van: gyéríti a kórokozókat és a kártevőket, ami később a növényvédelmi költségeket csökkenti.

Ha ezek a kártevők nem pusztulnak el, ismét nehezebb gazdálkodási évnek néznek elébe a hazai vállalkozók – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok