Index Vakbarát Hírportál

Drágul a pótérettségi, 60 ezer forint is lehet egy emelt szintű vizsga

2023. január 2., hétfő 10:40

A minimálbér emelkedése miatt az érettségi vizsgák díjai is nőttek. A főiskolák és egyetemek alap-, osztatlan és mesterképzéseire, valamint a felsőoktatási szakképzésekre egyébként már lehet jelentkezni.

A tanulói jogviszony alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése ingyenes, aki viszont szintemelő, vagy javító, pótló érettségit tenne egy vagy több tárgyból a jogviszony megszűnése után, annak fizetnie kell – írja az Eduline.

Az érettségi díjakat a minimálbérhez viszonyítva határozzák meg, és mivel 2023-ban ez emelkedett, a vizsgaárak is magasabbak lettek. A középszintű érettségi díja a minimálbér 15 százalékának megfelelő (ezer forintra kerekített) összeg, azaz 2023-ban 35 000 forintba fog kerülni egy vizsga.

Az emelt szintű érettségi díja még ennél is drágább lett: a minimálbér 25 százalékának megfelelő (szintén ezer forintra kerekített) összeget kell érte fizetni 2023-ban, 58 000 forintot vizsgánként.

A főiskolák és egyetemek alap-, osztatlan és mesterképzéseire, valamint a felsőoktatási szakképzésekre már lehet jelentkezni. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint az új pontszámítási módszerrel lehet felvételt nyerni a felsőoktatási intézményekbe, ami a jelentkezők számára kedvezőbb lesz.

Arról, hogy az emelt szintű vizsga vagy a nyelvvizsga számít-e többet a felvételinél, ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok