Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulat történt a német inflációval, már jóval tíz százalék alatt van

2023. január 3., kedd 15:37

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint Németországban decemberben lassult, továbbá az elemzői várakozások alatt alakult az infláció éves szinten.

A Destatis kedden közölte, hogy a fogyasztói árak emelkedése éves összevetésben 8,6 százalékra mérséklődött az év utolsó hónapjára a novemberi tíz százalékról. Elemzők 9,1 százalékos éves inflációval számoltak decemberre.

Az élelmiszerek áremelkedése a novemberi 21,1 százalékról decemberben 20,7 százalékra, az energiáé pedig 38,7 százalékról 24,4 százalékra mérséklődött.

Ugyanakkor a szolgáltatások árindexe 3,6 százalékról 3,9 százalékra nőtt éves viszonylatban. Ám havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben, novemberben 0,5 százalékos volt a havi visszaesés – az elemzők pedig 0,3 százalékos csökkenést vártak az utolsó hónapra.

Az éves átlagos fogyasztói áremelkedés tavaly 7,9 százalék volt a statisztikai hivatal előzetes adatai szerint.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex havi szinten 1,2 százalékos csökkenést mutatott, míg novemberben nem változtak az árak az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben az emelkedés 9,6 százalékos volt az előző havi 11,3 százalék után – összegezte az MTI.

Mindenki félti Európa gazdasági motorját

Korábban számos nemzetközi elemző, október közepén a Nemzetközi Valutaalap akkor frissített világgazdasági kilátásaiban mindössze 2,7 százalékos globális növekedést jósolt. Akkor úgy fogalmaztak, hogy a probléma különösen akut Németországban, ahol a hitelfelvételi költségek kezdenek emelkedni, és ezt már a piacok is észrevették. A német innováció gerincét és a jövőbeli növekedés fő forrását a kis- és középvállalkozások alkotják. A teljes vállalati forgalom csaknem 40 százalékát ezek a vállalkozások termelik, és a német gazdaság hozzáadott értékének 55 százalékát adják.

Emellett ők képezik ki a jövő ipari munkaerejét; a német vállalatok 1,5 millió képzési helyéből 1,3 millióért felelősek. A kisebb vállalatok lelkes innovátorok, és gyakran kétszer annyit fektetnek kutatásba és fejlesztésbe, mint nagyobb versenytársaik. Akkor az elemzők úgy fogalmaztak, hogy a jelenlegi válság éppen ezt a gazdasági ágazatot sújtja legsúlyosabban, és a németországi úgynevezett Mittelstandok körében egyre több a fizetésképtelenség. Ennek ellenére a német inflációs problémák mérséklődhettek.

(Borítókép: Egy vásárló ananászt vásárol egy berlini zöldség- és gyümölcspiacon 2022. október 14-én. Fotó: David GANNON / AFP)

Rovatok