Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály közkinccsé tette az államadósság mértékét

2023. január 3., kedd 11:12

A költségvetési hiány a tervezetteknek megfelelően, a GDP 4,9 százalékán alakult tavaly, a földgáztartalékokat is számítva 6,1 százalékon teljesült – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztjában ismertette a 2022-es államadóssággal kapcsolatos adatokat. A tárcavezető az alábbiakról számolt be.

Bejegyzését úgy zárta, hogy „idén is folytatjuk az egyensúlyi mutatók javítását, tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számolunk”.

Megvan a kormányzati szektor hiánya is

Az előzetes adatok szerint 1825 milliárd forint, a GDP 3,7 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya a tavalyi első három negyedévben – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kormányzati szektor bevétele 20 048 milliárd, kiadása pedig 21 872 milliárd forint volt 2022 első 9 hónapjában. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 366 milliárd forinttal kedvezőbb, a hiány mértéke GDP-arányosan 1,7 százalékponttal volt alacsonyabb. 

A kormány célja az, hogy a következő években az említett 3,7 százaléknál lejjebb szorítsa a költségvetési hiányt. Idén még azzal számolnak, hogy 3,9 százalék lesz a hiány mértéke, utána viszont

(Borítókép: Varga Mihály 2022. november 22-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok