Index Vakbarát Hírportál

Pesszimisták a magyar kkv-k, nehéz évre számítanak

2023. január 4., szerda 11:05

Úgy tűnik, hogy a hazai kis- és középvállalkozások a Nemzetközi Valutaalap előrejelzéséhez igazítják hangulatukat. Az IMF szerint sokak számára hozhat recessziót 2023, ennek megfelelően bár korrigált a magyar kkv-k bizalmi indexe, de továbbra is negatív tartományban maradt.

Negatív hangulatban vágnak neki 2023-nak a cégek, habár az előző negyedévi visszaesés nem folytatódott. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index az utolsó negyedévben −14-ről −7 pontra korrigált, ám továbbra is a negatív tartományban maradt. Így elmondható, hogy

a hazai kkv-k hangulata egybecseng az IMF legfrissebb előrejelzésével, amely szerint 2023 a lassulás éve lehet, és sokak számára hozhat recessziót.

„Általában megfigyelhető, hogy egy nagyobb visszaesést követően a borúlátó hangulat kissé enyhül. Most is ez történt, de ennek ellenére is pesszimistán tekintenek 2023-ra a vállalkozások, hiszen utoljára hat évvel ezelőtt fordult elő, hogy két egymást követő negyedévben is negatív értéket vett fel a mutató. A mostani elmozdulás hátterében az áll, hogy valamelyest kedvezőbben látják a munkaerő, a gazdaságpolitika és a közterhek új évi alakulását a cégvezetők” – idézte a közlemény Rammacher Zoltánt, a K&H kkv-marketing és -értékesítéstámogatás vezetőjét.

Csak az agrárcégek optimisták

A kutatásban a várakozások egyik árbevétel-kategóriában és szektorban sem süllyedtek tovább.

Az ágazatok tekintetében a mezőgazdasági cégek várakozásai továbbra is a pozitív tartományban vannak (7 pont) – köszönhetően talán annak, hogy soha nem látott uniós támogatások érkeznek a magyar gazdálkodók számláira –, a többi szektor azonban ennél jóval borúlátóbb az új évet illetően. A kereskedelmi cégek bizalma −15-ről −9 pontra, a szolgáltató cégeké −14-ről −7 pontra korrigált. A leglátványosabb változás az iparban történt, ahol a cégek várakozásai az előző negyedévi sokk után 12 pontot erősödtek, így jelenleg −6 ponton állnak.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok