Index Vakbarát Hírportál

Felminősítette a 4iG-t a Scope

2023. január 6., péntek 20:05

A Scope Ratings egy osztályzattal felminősítette a 4iG Nyrt. kibocsátói besorolását. Ezzel egy időben a 4iG már kibocsátott kötvényeinek adósságbesorolását is javította a hitelminősítő intézet. A felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával megvalósult jelentős versenypozíció-javulást, az eredményességet és a javuló hitelmutatókat tükrözi.

A 4iG Nyrt. (4iG) kibocsátói és adósságbesorolását BB szintre emelte a Scope Ratings, amit a Vodafone-akvizíció zárását követően erősíthetnek meg – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde oldalán. A felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót, üzleti profilt, eredményességet és javuló hitelmutatókat tükröz. Tavaly novemberben a B+ stabil besorolást pozitív kilátásokra módosította a hitelminősítő, valamint jelezte, hogy emelheti a 4iG kibocsátói, illetve kötvény-adósbesorolásait. A Scope Ratings a következő hetekben várja a Vodafone-akvizíció zárását − írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a 4iG.

A Scope kiemelte: a Vodafone megvásárlásával a 4iG Csoport Magyarország második legnagyobb előfizetői bázisával rendelkező (3,2 millió előfizető) mobilszolgáltatójává válhat, illetve piacvezető lehet a szélessávú, vezetékes internet szegmensben (1,5 millió előfizető) is. A tranzakcióval komplex, mobil-vezetékes konvergens szolgáltatóvá léphet elő a cégcsoport.

A Scope kalkulációja szerint a 4iG Nyrt. adósság/EBITDA mutatója 2024-re 4,5-re csökkenhet, a hitelállomány alakulása hozzájárul a későbbi stabil kilátásokhoz. A hitelminősítő intézet elemzése további felminősítést helyez kilátásba a közelmúltban vásárolt vállalatok stabil integrációja, a csoportszintű pénzügyi működés megszilárdítása és az M&A tevékenység mérséklése esetén – így az adósság/EBITDA mutató érdemben 4 alá eshet. A Vodafone-tranzakció kedvező kimenetele 30-35 százalék körülire növelheti a 4iG Csoport EBITDA-marzsát, továbbá a cégcsoport bővülése, valamint a stabilabb, diverzifikáltabb bevételei és a szinergiák fokozatos megvalósulása tovább javíthatják a működési jövedelmezőséget és az üzleti kockázati profilt. A Scope elemzése leszögezte: hosszú távon stabil a 4iG hitelfizetési képessége.

A Scope Groupot 2002-ben alapítottak Berlinben, kötvények független minősítését, kutatását és kockázatelemzését végzi. A Scope Ratings vezető európai hitelminősítő ügynökségként hitelkockázat-elemzést nyújt, kifejezetten európai szemléletű hitelkutatást és -értékelést képviselve. A Scope Ratings az Európai Unió minősítési rendeletének megfelelően bejegyzett, és az Európai Unióban ECAI-státusszal működik. A hitelminősítő intézetek tevékenységükben a vizsgált entitás hiteltörlesztési képességét és hajlandóságát vizsgálják. Az információkat tömörítik, és mutatókat hoznak létre a hitelfelvevők, a hitelezők és a tőkepiaci szereplők számára.

Rovatok