Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen drágultak a nyelvvizsgák

2023. január 9., hétfő 10:58

A nyelvvizsgák díjai tavaly nyár óta jelentősen emelkedtek, némelyik nyelvvizsgaközpontban 10 ezer forinttal többet kell fizetni, mint júliusban. A nyelvvizsga-amnesztia, az energiaárak növekedése és a kata változásai mind hozzájárultak a dráguláshoz.

Jelentősen emelkedtek a középszintű nyelvvizsgák díjai, ami többek között az újabb nyelvvizsga-amnesztiának, az elszálló energiaáraknak és az új adótörvénynek „köszönhető”. A vizsgák díjai már a nyáron 5-7 ezer forinttal többe kerültek, mint korábban, ám a téli időszakban további áremelkedés volt tapasztalható.

Az Eduline információi szerint az ELTE Origo Nyelvi Centrumban egy teljes nyelvvizsgáért 45 ezer forintot kell fizetni, ez 2022. július végén még csak 35 ezer forint volt. Ha valaki külön-külön tenne szóbeli és írásbeli vizsgát, annak 30 500 (a korábbi 27 500 helyett), valamint 28 500 forintot kell fizetnie.

A Language Cert díjai is emelkedtek: a B2-es komplex nyelvvizsga 47 900 forintba kerül, a részvizsgák pedig 25 900, valamint 34 900 forintba. Az Euroexamet illetően a középszintű komplex nyelvvizsga 49 900 forint, míg a Cambridge nyelvvizsga 55 ezer forintba kerül.

Mint arról az Index is beszámolt, 2022. december elején az Országgyűlés 135 igen, 41 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett elfogadta az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosítását. A jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele csak a sikeres záróvizsga, és nem törvényi feltétele a diploma megszerzésének a nyelvvizsga.

Arról, hogy a felvételinél az emelt szintű érettségi vagy a nyelvvizsga számít-e többet, ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Marjai János / MTI)

Rovatok