Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyibe került augusztus 20-a

2023. január 13., péntek 10:38 | aznap frissítve

Tavaly augusztus 20-ára Európa legnagyobb tűzijátékával készült a kormány, amit az időjárás miatt el kellett halasztani, és végül egy héttel később került megrendezésre. Most a Magyar Turisztikai Ügynökség közzétette a hivatalos elszámolást.

Tavaly augusztus 20-ára Európa legnagyobb tűzijátékával készült a kormány. Az államalapítás ünnepi rendezvényét végül az időjárás-előrejelzések miatt egy héttel későbbre csúsztatták.

A Tűz és fények játéka nevet viselő tűzijáték és a hozzá tartozó show több mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól egészen a Petőfi hídig tartott, 40 ezer pirotechnikai effektet használtak – derült ki a 24.hu összegzéséből.

Összesítették a költségeket

Korábban hosszas huzavona után a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy félrevezető cikkek jelentek meg az augusztus 20-ára tervezett tűzijátékkal kapcsolatban, hiszen a hozzájuk érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte, „ez azonban pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte.

A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, bruttó 1 milliárd 650 millió forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával”. Ugyanakkor az MTÜ most az oldalára feltöltötte a végleges elszámolást.

Így kiderült, a rendezvény teljes költsége 10 milliárd 300 millió forint volt.

Az MTÜ részletesen bemutatta, hogy hogyan jött ki ez az összeg: a tűzijáték és az ahhoz tartozó, valamint az állami rendezvényekhez kapcsolódó rendezvénybiztosítás 3,2 milliárd forintba került. 

Az állami díszünnepség 233 millió forintba került. 4,5 milliárd forintba került a programsorozathoz kapcsolódó feladatok ellátása. A médiaköltség közel 2 milliárd forintba került. Az egységes arculati megjelenésre 351 millió forintot költöttek – írja a lap.

(Borítókép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok