Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont Intézet: a magyarok többsége korruptnak tartja Brüsszelt

2023. január 13., péntek 08:44

A magyarok több mint fele korruptnak tartja az Európai Unió vezetését, de még a kormánykritikus szavazók harmada is meg van erről győződve – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet közleményében emlékeztettek ara, hogy miközben az Európai Parlament a korrupcióra hivatkozva tartana vissza uniós forrásokat Magyarországtól, története legnagyobb korrupciós botránya zajlik Brüsszelben.

Mint fogalmaznak, az egyre nagyobbra dagadó brüsszeli korrupciós botrány határozta meg az utóbbi bő egy hónap európai politikai napirendjét, bűnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel, valamint az EU politikájának kiárusításával vádolják az európai baloldal több európai parlamenti képviselőjét és tisztségviselőjét.

Sokan tartják korruptnak Brüsszelt

A Nézőpont Intézet megjegyzi: „a rendőrségi nyomozás az eddigi brüsszeli kettős mércére is rávilágított, hiszen a korrupciós vádakat éppen az Európai Parlament használta rendszeresen politikai nyomásgyakorlásra, többek között a most korrupcióval vádolt baloldali politikusok.”

Ebben a helyzetben vizsgálta a Nézőpont Intézet, hogy mit gondolnak a magyar szavazók az Európai Unió vezetéséről. A felmérés eredményét ismertetve azt írták:

a magyarok 54 százaléka korruptnak tartja az Európai Unió vezetését.

Mindössze 28 százaléknyian vannak meggyőződve ennek ellenkezőjéről. A kormánypártiak jóval nagyobb arányban – a kutatás szerint 70 százaléknyian – vélekednek negatívan a brüsszeli politikáról ebben a kérdésben, s mindössze 14 százalék gondolja, hogy az uniós vezetés mindent egybevetve nem korrupt.

A kormánykritikusok fele, mintegy 52 százaléka, továbbra sem hiszi korruptnak a brüsszeli vezetést, míg az ellenzéki szavazók másik fele nincs megbizonyosodva annak ártatlanságáról, mintegy harmaduk – a felmérés szerint 31 százalékuk – pedig szintén igazoltnak látja a korrupció vádját.

A Nézőpont Intézet az MTI-n közzétett közvélemény-kutatása január 9. és 11. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba 3,16 százalék – olvasható a közleményben.

(Borítókép: Az Európai Parlament Strasbourgban 2016. május 12-én. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok