Index Vakbarát Hírportál

Ne szokjunk hozzá a 400 forint alatti euróhoz

2023. január 19., csütörtök 13:42

Magyarországon elkerülhetetlen a recesszió, az euró nem marad sokáig 400 forint alatt, a gáz ára is elrugaszkodhat a következő hónapokban, az élelmiszerekről pedig áprilisban lekerülhet az ársapka – vélik a Raiffeisen elemzői. Az adatokat a csütörtöki negyedéves sajtótájékoztatójukon ismertették, ahol az idei év első negyedévére vonatkozó előrejelzéseiket ismertették.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta, hogy Magyarországon csak akkor maradhat tartósan 400 forint alatt az euró, ha fennmaradnak a jelenlegi gázárak. Erre viszont nem lát sok esélyt, mivel Nyugat-Európában megérkezett a tél, és esik a hőmérséklet. Szerinte csak idő kérdése, amíg ezt a magyarok is megérzik a bőrükön.

A földgázból a banki elemző szerint ugyan nem lesz hiány, de a megemelkedő kereslet tovább drágítja majd. 

Ami a gazdasági növekedést illeti, Magyarország nem ússza meg a recessziót,

– véli Török. Rávilágít, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében jelentősen lassult a gazdasági növekedés, és ugyanerre számít 2023 első negyedévében is. Hozzánk hasonló helyzetben csak Csehország lesz az elemző szerint. 

Az idei év egészére a recesszió ellenére is 1 százalékos gazdasági növekedést várnak. A Raiffeisen az exportban vár javulást, amit az új termelői kapacitásokra és a gyenge forintra alapoz, ami megdobhatja az exportra dolgozó kkv-k versenyképességét.

Lassú lesz a kilábalás 

A Raiffeisen előrejelzése alapján a második negyedévtől lassú kilábalás veszi kezdetét. Januárban nem egészen 25 százalékon tetőzhet az infláció – mondta az elemző. Szerinte bizonytalanságot okoz, ahogyan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a lakossági fogyasztásból adódó energiaszámla-változásokat érvényesíti a számokban.

Januárban elindul egy lassú csökkenés az inflációban, az első negyedévben még 20 százalék felett lesz az inflációs ráta 

– mondta Török.

Áprilisban az árstop kivezetésére számít a Raiffeisen elemzője,

Húsvét után vehetik le az élelmiszerekről az ársapkát, ez 1 százalékponttal emelheti az inflációt Magyarországon – véli az elemző. A második fél évben felgyorsul az infláció csökkenése, és decemberre nem kizárt az egy számjegyű infláció.

A hazai monetáris politikáról elmondta, hogy a jelenlegi, extra magas 18 százalékos irányadó kamat nem szerencsés, ha sokáig fennmarad, a csökkentés lehetőségeit kell keresni. Bizonytalanságokra figyelmeztet, szerinte bármikor elszállhat a gáz ára, ami forintgyengülést okoz majd.

Azok a szerkezeti problémák, amelyek gyengévé tették a forintot, például az államadósság és a magas energiakitettség, továbbra is velünk vannak, illetve az EU-pénzek ügye sem zárult még le – világított rá az elemző.

Akkor tudja elkezdeni az irányadó kamat mérséklését a jegybank, amikor az inflációban az első pozitív hír megjelenik. Ezt márciusra teszi az elemző, szerinte év közben a jegybanki alapkamat beéri az irányadó kamatot, és az év végére akár 10 százalék közelébe is csökkenhet. Ez a folyamat a forint árfolyamát nem támogatja, így az elemző 410-415 körüli euró-forint árfolyamra számít.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok