Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk: Csak azért, mert tweetelek, még nem jelenti azt, hogy az emberek elhiszik

2023. január 21., szombat 10:15

Elon Musknak pénteken kellett tanúvallomást tennie egy 2018-as Twitter-bejegyzés miatt indított perben. A bejegyzésben azt állította, hogy „biztosított a finanszírozása” a Tesla tőzsdéről való kivezetésének, és a részvényesek szerint ez a tweet milliós veszteségeket okozott nekik.

A Tesla vezérigazgatója a San Franciscó-i szövetségi bíróságon azzal védekezett, hogy „csak azért, mert tweetelek valamit, nem jelenti azt, hogy az emberek elhiszik, vagy ennek megfelelően fognak cselekedni” − írta meg a The Guardian

Musk vallomása a Twitter használatáról szóló kérdésekkel kezdődött. Ezt ő a kommunikáció legdemokratikusabb módjának nevezte, de hozzátette, hogy a tweetjei nem mindig úgy hatottak a Tesla részvényeire, ahogyan azt várta.

A San Franciscó-i szövetségi bíróságon folyó per középpontjában azok az állítások állnak, hogy a Tesla vezérigazgatója a befektetők kárára hazudott a tweetben. Az egyik befektető, Timothy Fries elmondta az esküdtszéknek, hogyan vesztett 5000 dollárt Tesla-részvények vásárlásával, miután Musk posztolta a per középpontjában álló üzenetet.

Musk „hazudott”, amikor a Tesla felvásárlásáról tweetelt − állítja az érintettek ügyvédje.

Fries elmondta az esküdtszéknek, hogy a biztosított finanszírozás azt jelentette számára, hogy

megtörtént az átvilágítás és a kritikai felülvizsgálat ezekkel a finanszírozási forrásokkal kapcsolatban.

Musk, aki sötét öltönyt viselt, és fehér, gombos inget, kevesebb mint 30 percig tanúskodott, mielőtt a bíróság hétfőre napolta a tárgyalást. Halkan és néha szórakozottan beszélt, ami ellentétben állt a korábbi tárgyalásokon alkalmazott harcias hozzáállásával.

Musk leírta, hogy a vállalat milyen nehézségeken ment keresztül akkoriban, amikor elküldte a tweetet, beleértve azt is, hogy a részvényeit shortolták, abban bízva, hogy azok esni fognak.

Egy rakás cápa a Wall Streeten nagyon akarta, hogy a Tesla kimúljon

− mondta.

Musk azt állítja, hogy csak a részvényeseket akarta megvédeni

A milliárdos ügyvédje, Alex Spiro nyitóbeszédében elmondta az esküdtszéknek: Musk úgy vélte, hogy szaúdi támogatók finanszírozni fogják, és lépéseket tett az üzlet megvalósítása érdekében. A médiának való kiszivárogtatástól tartva Musk megpróbálta megvédeni a „hétköznapi részvényeseket” a tweet elküldésével, amely „technikai pontatlanságokat” tartalmazott − mondta Spiro.

Guhan Subramanian, a Harvard jogi karának professzora elmondta az esküdtszéknek, hogy Musk 2018-as viselkedése nélkülözte a hagyományos vállalati eljárások jegyeit, mivel megfelelő pénzügyi vagy jogi elemzés nélkül tweetelte a Teslával kapcsolatos megjegyzését.

A szokásos protokollhoz képest ez egy szélsőséges kijelentés volt

− tette hozzá Subramanian, aki Musk megközelítését példátlannak és összefüggéstelennek nevezte.

Azt a kilencfős esküdtszék fogja eldönteni, hogy a tweet mesterségesen felhajtotta-e a Tesla részvényárfolyamát, és ha igen, mennyivel. A vádlottak között vannak a Tesla jelenlegi és korábbi igazgatói is.

(Borítókép: Elon Musk 2022. május 2-án. Fotó: Dimitrios Kambouris / Getty Images)

Rovatok