Index Vakbarát Hírportál

Az LMP szerint csak a szélenergia jelentene kiutat az energiaválságból

2023. január 22., vasárnap 14:08

Szélerőművek létesítését sürgeti a párt.

Az LMP úgy látja, hogy Magyarországnak a szélenergia jelenthetne kiutat az energiaválságból – mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Kanász-Nagy Máté szerint energiaválság idején különösen érthetetlen, miért tiltja a kormány évek óta a szélerőművek építését. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ehelyett a széntüzelésű erőművek teljesítményét növeljék, hiszen ezek a leginkább klímagyilkos üzemek – írja az MTI.

Hozzátette, káros volna az elektromos energia importja is tenger alatti vezetéken Azerbajdzsánból, hiszen az növelné az importfüggőséget, ráadásul a kaukázusi ország a hírek szerint szélerőművekkel állítaná elő az áramot, miközben ugyanerre Magyarországon nincs lehetőség.

Az ellenzéki politikus fölvetette az energiaügyi miniszter felelősségét is, számonkérve Lantos Csaba eddigi tevékenységét. Azt mondta: kérdés, hol van és mit csinál a tárcavezető, aki egyébként állítólag támogatná a szélenergia térnyerését. Ha végre megjelenne az erről szóló kormányrendelet, akkor lehetne azt mondani, hogy elvégezte legalább a feladatainak a kisebb részét, és tett valamit az energiaválság enyhítéséért – jelentette ki Kanász-Nagy Máté.

Rovatok