Index Vakbarát Hírportál

Most a dupla kökénnyel robbantott Londonban a lellei bonbonkirálynő

2023. január 25., szerda 17:04

A Csilli Choco Bons balatonlellei csokimanufaktúra és leleményes mindenese, Földes Csilla évek óta hozza el a díjakat a földkerekség legjelentősebb iparági versenyéről, az Academy of Chocolate világméretű seregszemléjéről. Ezúttal a Dupla kökény névre hallgató különlegességgel nevezett be, és Magyarországról egyetlenként be is került a nyertesek közé a töltött csokik kategóriájában.

Először több mint egy éve, 2021 decemberében jártunk a Csilli Choco Bons miniatűr lellei műhelyében, ahol Földes Csilla és civilben labdarúgóedző férje készíti a vadító ízvilágú különleges bonbonokat. Már akkor sem látszott ki a munkából a bőbeszédű hölgy, aki az újságírók álma, hiszen nem harapófogóvalkell kihúzni belőle az információkat.

Hat éve nem voltunk nyaralni, most is arra használtuk a januári kéthetes szabadságunkat, hogy felújítsuk a helyiségeket, vásároljunk egy-két gépet, kifessük a 120 négyzetméteres műhelyünket – újságolta Földes Csilla, mielőtt rátért volna a lényegre. 

Merthogy különleges apropója volt beszélgetésünknek, Csilla ugyanis benevezte egyik szédítő kreációját, a Dupla kökény fantázianevű bonbont az Academy of Chocolate évente megrendezett versenyére. 

Elküldtük a mintát, és nyertünk is vele, ahogy korábban már négy készítményünkkel – büszkélkedett Csilla. – A töltött csokoládék (filled chocolates) kategóriájában bronzérmesek lettünk, a benevezett magyarok közül egyedül mi lettünk díjazottak a Dupla kökénnyel, aminek angolul Double Sloe a neve. 

A Csilli Choco Bons régi résztvevője az Academy of Chocolate világversenyének; 2018-ban a rumos meggyel, 2019-ben a mexikói kávékrémessel és a szilvapálinkába áztatott aszalt szilvás marcipánnal, 2021-ben pedig – amiről az Index is írt – a pitypangízű bonbonnal nyertek díjat.

Most pedig a dupla kökénnyel, amely 50 ország közel 2000 csokoládéja közül került be a díjazottak közé.

Az Academy of Chocolate-et, vagyis hát a Csokiakadémiát 2005-ben alapította „Nagy-Britannia öt vezető csokiprofija, ahogy a honlapjukon olvasható. Az öt csokiprofi közös meggyőződése, hogy a finom, minőségi csokoládék fogyasztása az élet páratlan gyönyöreinek egyike. Küldetésüknek tartják a minőségi csokoládégyártás promócióját, és tudatosítani akarják az emberekben a különbséget a finom, valódi csokoládé és a tömegtermelésben gyártott hamisítványok között.

Januárban is pörög az üzlet, igazából nincs holtidő, persze nem panaszkodunk – magyarázta a lellei bonbonkirálynő. – Tavasszal jönnek az osztálykirándulások, csapatépítő programok, nyáron pedig a csoportos kóstolóprogramok találják meg a manufaktúránkat. A következő évre is kitaláltam már a különleges kreációnkat, amit beküldünk majd a versenyre, de hogy ez mi lesz, az most még üzleti titok. Különben január 23-án indult egy újabb világverseny, arra is benevezünk.

Szóval a jelek szerint tényleg nincs üresjárat Csilláék manufaktúrájában.

(Borítókép: Földes Csilla 2021. december 8-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok