Index Vakbarát Hírportál

Az élelmiszeren spórolunk, az év elején kevesebbet ér a bérünk

2023. január 25., szerda 12:48

Egy számjegyűre mérséklődhet 2023 végére a hazai infláció, az éves átlag pedig 17,5 százalék körül várható – derült ki a Magyar Bankholding friss makrogazdasági elemzéséből. A bankcsoport elemzői felfedték, hogyan alakulhatott a tavalyi évi GDP, mekkora gazdasági növekedésre számíthatunk idén, és mekkorára dagadhat a folyó fizetési mérleg hiánya.

A Magyar Bankholding elemzői szerint javultak a kilátások a gazdaság számos szegmensében, ebben jelentős szerepe volt a gázárak visszaesésének.

Az energiaválság elkezdett enyhülni.

Az elemzők számos prognózist pozitív irányban módosítottak. Ismertették a legfontosabb gazdasági előrejelzéseket, mely szerint:

Kevesebbet ér a fizetés

A munkaerőpiac teljesen stabil, nem lesznek tömeges elbocsátások nemzetgazdasági szinten – mondta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági vezető elemzője, aki szerint 

a reálkeresetek tekintetében az idei év első negyedévében csökkenést fogunk tapasztalni, mivel a 20 százalék feletti inflációval aligha tudnak egyenértékű fizetésemelést adni a cégek.

Ugyanakkor az év közepétől a csökkenő inflációval párhuzamosan a bérek reálértéke is növekedni fog. Az elemző elárulta, hogy a magyarok már érzékelhetően spórolnak az élelmiszereken.

Enyhe növekedés 2023-ban

A gazdasági növekedésre érdemi kockázatot jelent az orosz gázszállítások esetleges leállítása az európai országok irányába, ami számos ágazatot leállásra kényszeríthet, ezzel a hazai termelést is meredeken visszafogná, és újra elszálló energiaárakhoz vezetne – ismertette az elemző.

Ha a mérföldkövek teljesítésével sikerül teljesen felszabadítani az uniós pénzeket, Európa képes elkerülni az energiaválságot, az energiaárak csökkennek a jelenlegi szintekhez képest, illetve a mezőgazdaság is vártnál jobban teljesít, elindulhat az enyhe bővülés 2023-ban

– mondta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági vezető elemzője. 

Kedvező fejleményként mutatja be, hogy az európai és hazai gáztározók kellő mértékben fel vannak töltve, a szokásosnál enyhébb az őszi és téli időjárás, és idén várhatóan nem ismétlődik meg a tavalyi pusztító mértékű aszály.

A Magyar Bankholding elemzői az idei évi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésüket 0,4 százalékról 0,8 százalékra emelték. A hazai GDP a tavalyi harmadik negyedévben bekövetkezett csökkenés miatt – amit elsősorban a mezőgazdasági kibocsátás meredek visszaesése okozott – nagy valószínűséggel technikai recesszióra kell számítani, ami azonban mérsékelt lehet, a fűtési szezon lefutásával pedig a második negyedévtől ismét növekedés várható. 

Rámutatnak, hogy az orosz–ukrán háború negatív hatása kiszámíthatatlanul befolyásolhatja a magyar gazdaságot.

Szárnyakat növesztett a forint

Egy számjegyű inflációra számítanak 2023 végére, a gazdasági növekedést 0,8 százalék körülre várják, a külkereskedelmi mérleg hiánya pedig eltűnhet az elemzők szerint. A forint erősödésére is számítanak az energiaárak javulásával.

Suppan Gergely elmondta, hogy a forint olyan mértékben erősödik, hogy a korábbi 395 forintos euró-forint árfolyam várakozásaikat át kell írniuk, hiszen a magyar fizetőeszköz kedden áttörte a 390-es szintet. Szerinte az energiaárak csökkenése, az uniós pénzekhez szükséges mérföldkövek teljesítése és a makrogazdasági mutatók javulása tovább erősíthetik a forintot.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)  

Rovatok