Index Vakbarát Hírportál

Drasztikusan drágul a cement, a hiány miatt leállhat az építőanyag-termelés

2023. január 26., csütörtök 09:24

Az elmúlt két évben átlagosan 50 százalékkal drágultak az építőanyagok, idén azonban a cement és a cementalapú építőanyagok kivételével már csak stagnál vagy csak kismértékben emelkedik a legfontosabb termékek ára.

Idén nem vár jelentős áremelkedést az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a fém- és műanyag alapú építőanyagok körében. Tibor Dávid, az ÉVOSZ, a Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának vezetője és a Masterplast Nyrt. elnöke szerint míg az elmúlt két évben a fánál és az acélnál volt árrobbanás, addig most a cement drasztikus drágulása okoz problémát.

Elmondása szerint a cementpiacon kialakult torz viszonyok felszámolására egyelőre nem találták meg a megoldást, az ársapka és a különadók miatt a hazai gyárakból kevesebb kerül piacra, az import pedig drága, ami beépül a csempe, a betoncserép, de a homlokzati ragasztó árába is.

A Világgazdaságnak nyilatkozva Tibor Dávid azt mondta, az ellátásbiztonság miatt fontos, hogy rendeződjön a helyzet, mivel a kibontakozó cementhiány több építkezést és építőanyag-termelést is leállíthat. 

Az ÉVOSZ tagozatvezetője szerint a magyarországi építőanyag-gyártáson belül 10 százalék a magyar tulajdonú gyártók aránya, amelynek 20-25 százalékra történő bővítéséhez ezermilliárd forintos nagyságrendű beruházási programra lenne szükség.

Példaként felhozta, a Masterplast két nagy projektet is indított: Szerencsen elindult az üveggyapotgyárának építése, valamint Kálon egy EPS-üzemet is épít.

Fontos lenne egy újabb hazai gipszkartongyár is, de más alapvető építőanyagok gyártásához szükséges, újabb befektetések is

– mondta a lapnak Tibor Dávid, aki szerint az üzleti logika segít az árakat, valamint az inflációt kordában tartani.

(Borítókép:  Adrian Sherratt / Construction Photography / Avalon / Getty Images)

 

Rovatok