Index Vakbarát Hírportál

Cáfol a Mol: ott pont nem fúrnak, ahol sokan hitték

2023. január 26., csütörtök 13:24 | aznap frissítve

Csokonyavisontán egy középkori település maradványai kerültek elő, ezért értesítettük a hatóságokat, a szénhidrogén-kutatást előkészítő munkákat felfüggesztettük – tájékoztatta erről az Indexet a Mol. A korábbi hírekkel ellentétben így egy darabig nem lesz kitermelés a községben.

A héten több hazai sajtóorgánum is úgy értesült, hogy földgázfeltárást, valamint a kitermelés beindítását végzi a Mol Csokonyavisontán.

A Somogy vármegyei község közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy a falu polgármesterével, az érintett gazdákkal, valamint a Mol szakembereinek részvételével helyszíni terepbejárást tartottak a GB-11-es számú, már meglévő, feltárt földgázkúthoz vezető 0582-es út nyomvonalán.

A Somogy Vármegyei Hírportál úgy értesült, hogy az egyeztetés célja az önkormányzati út kimért, kijelölt, térkép szerinti és az évtizedek alatt kialakult valóságbeli nyomvonalának összehangolása volt. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a Mol szeretné ideiglenes vagy tartós megoldással szilárd burkolatúvá alakítani az utat, és nyárig beindítani a termelést.

A lap szerint a Mol stratégiai célja, hogy a nemzetközi hatások csökkentése érdekében minél szélesebb körben hazai nyersanyaglelőhelyeket vonjon be a termelésbe. Ennek a stratégiának a megvalósítása okán jutottak el a Mol szakemberei a településre.

A vállalat cáfol

A kérdéses lelőhellyel kapcsolatosan megkerestük az olajvállalatot. Az Indexnek eljuttatott válaszukban úgy fogalmaznak, hogy a Mol valóban tervez kutatófúrást Csokonyavisonta határában.

Jelenleg fúrási tevékenységet előkészítő munkálatok folynak a területen, ám mindeközben egy középkori település maradványai kerültek elő.

„A hatóságokat ezután értesítettük, a szénhidrogén-kutatást előkészítő munkákat felfüggesztettük, azok természetesen csak a régészeti feltárás után folytatódhatnak” – tájékoztatott a Mol.

A vállalat válaszában kitér arra is, hogy ha a fúrás ideje alatt szénhidrogént találnak, akkor kútvizsgálati tesztet kell majd végezni. „Mindez – az előkészítés, fúrás, kútteszt – több hónapos folyamat, a kitermelésre csak a sikeres teszteket követően kerülhet sor. A gázmező pontos méretéről szintén a teszteket követően lehet majd információnk” – derült ki a levelükből.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok