Index Vakbarát Hírportál

A kormány átalakítja a munkába járás kedvezményes költségtérítését

2023. január 26., csütörtök 13:43

A gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a duplájára, azaz 30 forintra fog nőni a munkába járás kedvezményes költségtérítése – fogalmazott az Indexnek Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

„Mivel a szankciók miatt az üzemanyagárstopot fel kellett oldanunk, a munkába járás költségei is megemelkedtek” – fogalmazott lapunknak Czomba Sándor. 

Az államtitkár elmondta, hogy a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez biztosítani kell a munkaerő mobilitását, hogy mindenki rugalmasan tudjon eljutni a munkahelyére.

Ezért a kormány úgy döntött, a duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését.

Tehát eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, 30 forintra fog nőni. 

A családok védelmében

Czomba Sándor az Indexnek ismertette, a kormány döntéséből az is következik, hogy a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik: a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. Mindez összességében több százezer dolgozó munkába járását könnyítheti meg.

„A legfontosabb, hogy Magyarországon aki akar és tud, képes elhelyezkedni, ráadásul az adatok is azt mutatják, hogy ez egyre jobban megéri” – fogalmazott az államtitkár, aki kitért arra, hogy a mostani számítások szerint az infláció februárban megfordulhat.

„A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat. Amellett, hogy 16 százalékkal nő idén a minimálbér, és 14 százalékkal a garantált bérminimum, a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése továbbra is havi 181 ezer forintot hagy az emberek zsebében. Emellett ott az élelmiszerárstop és a kamatstop is” – fogalmazott az Indexnek Czomba Sándor.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok