Index Vakbarát Hírportál

Újabb rekordot jelentett be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

2023. január 30., hétfő 16:21

Januárban még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma – fogalmazott Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2022 januárjához képest további ötezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, így 2023 januárjában mindössze 243 578 munkát keresőt tartottak nyilván.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint ez a januári hónapokat tekintve a valaha volt legkedvezőbb eredmény. A kommünikében arra is felhívták a figyelmet, hogy még egyszer sem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma az év első hónapjában a rendszerváltás óta.

Összehasonlításként: 2010 januárjában a regisztrált álláskeresők száma meghaladta a 650 ezer főt.

A minisztérium szerint az eredmény egyértelmű, Magyarországon a munkaerőpiac továbbra is feszes, „a háború és a magyarok által elutasított szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is sikerül megvédeni a teljes foglalkoztatottságot és így a családokat” – fogalmaztak.

Beindult a tárca, sorra érkeznek a bejelentések

A minisztérium közleményében kiemeli, hogy az alig néhány hete indított vállalkozások munkaerő-támogatása és a munkatapasztalat-szerzést elősegítő programokra már több mint kétezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem kétmilliárd forintot meghaladó értékben, ami érdemben elősegítheti a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését.

Annak érdekében, hogy 2023 egészében válságálló legyen a gazdaság, és kivédjük a recessziót, a kormány gazdasági védvonalat hozott létre

– fogalmaznak közleményükben, amelyet úgy zárnak, hogy a napokban induló, 700 milliárd forint keretősszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal már 3000 milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő olcsó finanszírozási forrás elérhető a vállalatok számára a magas kamatkörnyezetben is. Erről részletesen itt írtunk.

(Borítókép: Czomba Sándor 2022. december 21-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok