A korábbi műtrágyahiány az élelmiszer-inflációhoz is hozzájárult, azonban a szakemberek szerint már csak hetek kérdése, és megfordul a folyamat, majd április-május környékén a tejtermékeknél akár 15-20 százalékos csökkenés is várható.
Tavaly szeptemberben nem érkeztek jó hírek a műtrágyagyárakkal kapcsolatban, ugyanis a magas földgázárak miatt az európai műtrágyagyárak 70 százalékában leállt az üzem. Mostanra azonban változott a helyzet.
Bige László, a legnagyobb magyar műtrágyagyárak tulajdonosa az ATV Híradónak azt nyilatkozta, hogy jelenleg
csökken a gáz ára, és a műtrágya is olcsóbb lett.
Emellett azt is elmondta, hogy november eleje óta a „csúcson termelnek”, és a terméket el is tudják adni Európa-szerte.
Korábban a műtrágyahiány például élelmiszerár-emelkedést is magával hozott, ennek azonban lassan vége. Raskó György agrárközgazdász úgy fogalmazott, az élelmiszer-infláció nemsokára megáll, szerinte ez már csak hetek kérdése.
Egyre több jelzés jön, hogy az élelmiszer-eladások volumene nagyon drasztikusan csökken januárban, a magyar tulajdonú vegyesboltoknál ez a csökkenés 20 százalék fölött van, ami óriási visszaesés. Ennél nagyobb inflációfékező eszköz nincsen
– mondta Raskó György, aki szerint a drágaság és az amiatt visszaesett kereslet az oka az élelmiszer-infláció végének. Hozzátette: április-május környékén a tejtermékeknél akár 15-20 százalékos csökkenés is várható.
(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)