Index Vakbarát Hírportál

Ennyit ért a boltokban tavaly a magyar átlagfizetés

2023. február 2., csütörtök 11:30

Mennyit ért a fizetésünk 2022-ben – vizsgálta meg a kérdést az Oeconomus Gazdaságkutató. Megnézték az átlagfizetés tükrében, hogy az egyes termékekből és szolgáltatásokból többet, kevesebbet vagy ugyanannyit lehetett vásárolni a tavalyi évben, mint 2021-ben.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2021-ben a havi nettó átlagkereset 291 812 forint volt. Továbbá a legutolsó adatközlés szerint 2022. január–október között a nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 347 500 forintot tett ki. Adatközlés hiányában ez utóbbi adatot vetítették ki 2022 egészére. Ezek alapján a nettó átlagkereset 2021-ről 2022-re 19 százalékkal emelkedett.

Korábban az Index szakértők segítségével rávilágított, hogy csalóka a KSH szerinti átlagkereseteket figyelembe venni, amikor a munkabér vásárlóerejét nézzük. Sokkal inkább az úgynevezett mediánjövedelmet érdemes viszonyítási alapként venni.

Az elemzés KSH által meghatározott termékcsoportok mindegyikéből egy-egy tipikus árut, szolgáltatást választott ki. Azt vizsgálták, hogy egy átlagfizetéssel rendelkező ember mennyit tudott vásárolni az adott termékből 2021-ben és 2022-ben, ha a teljes fizetéséből kizárólag azt az egy árut vásárolja a hónapban, azaz minden fizetését arra az egy termékre költi. Emellett azt is megnézték, hogy egy adott egységnyi (darab, kilogramm, köbméter stb.) termék megvásárlása vagy szolgáltatás igénybevétele a fizetés hány százalékát tette ki 2021-ben és 2022-ben.

Az alábbi ábrákon látható, hogy az Oeconomus tojást, férfi inget, gáztűzhelyt, földgázt, mosóport, valamint parkolást vett alapul.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok