Index Vakbarát Hírportál

Pluszbért nem ad, de juttatást emel az Auchan

2023. február 3., péntek 14:24

Az Auchannál elmaradt bérmegállapodás ellenére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete felfüggeszti a munkavállalók körében végzett sztrájkhajlandósági felmérést, és az idei első félév végén, annak tükrében áll elő újabb bérköveteléseivel, hogy mennyiben teljesültek az áruházlánc üzleti tervben megfogalmazott céljai.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) lezárta az Auchan Magyarország Kft. vezetőivel folytatott egyeztetéseket

- közölte az Index érdeklődésére az érdekvédelmi képviselet.

Élnek a kedvező adóváltozással

A KASZ-nál örömmel vették tudomásul, hogy a vállalat meghallgatta a szakszervezet hosszú ideje érkező jelzéseit, és az adószabály kedvező változását kihasználva a korábbi 15-ről 30 forintra emelte a gépkocsival történő munkába járás kilométerenkénti összegét.

A vállalat által bejelentett bérfejlesztési csomagról azonban így sem sikerült megállapodást kötni.

A szakszervezet álláspontja szerint az idei egy rendhagyó év, amikor a rangsorban a profit elé kívánkozik a munkavállalók megélhetése. Tájékoztatása szerint a KASZ ugyanakkor megértette a vállalat nehéz gazdasági helyzetét, köztük azt is, hogy csak abból lehet adni, ami van.

Nyáron jön az újabb roham

Erre való tekintettel a szakszervezet vezetése úgy döntött, hogy megvárja a kiskereskedelmi lánc féléves teljesítményét jelző EBITDA-eredményt, és annak teljesülése esetén a nyár folyamán ismét egyeztetést kezdeményez arról, hogyan tudna a vállalat azt követően hozzájárulni a dolgozók rendkívül nehéz megélhetési helyzetének támogatásához.

ENNEK MEGFELELŐEN SZAKSZERVEZET FELFÜGGESZTI A JELENLEG ZAJLÓ SZTRÁJKHAJLANDÓSÁGI FELMÉRÉST.

Az eddig beérkezett válaszok alapján érzékelhető, hogy van feszültség az Auchan munkavállalóiban. Ugyanakkor senkinek nem célja a KASZ közlése szerint, hogy a munkáltató olyan takarékossági lépésekre kényszerüljön a bérfejlesztési nyomás miatt, amely kedvezőtlenül hatna a munkavállalókra.

Ha a vállalat egy sikeresen zárt üzleti félévvel rendezni tudja sorait, akkor vissza lehet, sőt vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz a szakszervezet szerint, mert a munkavállalók megélhetési problémái maguktól nem fognak megoldódni.

(Borítókép:  Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok