Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárdok tűntek el a lakossági betétekből

2023. február 8., szerda 09:53 | aznap frissítve

Ugyan minimális mértékben, ám csökkent 2022-ben a lakossági betétek állománya, pedig februárban még csúcson volt.

Erre hosszú évek óta nem akadt példa. A zsugorodása főleg a 2022 utolsó negyedévében volt tapasztalható – összegezte a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a 2022-es év végén, decemberben a lakossági betétek állománya 12 261,9 milliárd forintra olvadt, ami mindössze 32 milliárddal – 0,3 százalékkal – ugyan, de elmarad az egy évvel korábbi mennyiségtől.

A csökkenés azért különösen figyelemre méltó, mert az elmúlt években rendre jelentős mértékben emelkedett a lakossági betétek állománya Magyarországon.

A jegybank adatai szerint a 2022-es év változatosan alakult a lakossági betétek szempontjából: februárban még új csúcsra, 12 937 milliárd forint fölé ugrott az állomány. Az év közben aztán összetett irányú mozgásba kezdett az állomány. Ugyanakkor az utolsó negyedévben több mint 574 milliárdnyi pénz tűnt el a folyószámlákról, három hónap leforgása alatt eltűnt a lakossági betéti portfólió 4,5 százaléka.

A lakossági devizabetétek állománya is változott

A gazdasági lap felhívja arra figyelmet, hogy a lakossági devizabetétek állománya közel 39 százalékkal, 2500 milliárd forintra emelkedett tavaly. Ezzel az idegen fizetőeszközökben vezetett folyószámlabetétek súlya 14,7-ről 20,4 százalékra emelkedett a lakossági portfólióban – erre korábban nem sűrűn volt példa. A devizabetétek állományának látványos emelkedéséhez hozzájárult a forint árfolyamának alakulása is, ám az MNB adatai szerint a növekedésben a friss pénzek játszották a meghatározó szerepet. 

Tavaly a forintbetéteknél összességében mintegy 690 milliárdos mínuszt mutatott a tranzakciók – vagyis a friss befizetések és a kivétek – egyenlege, addig a devizabetéteknél csaknem 560 milliárd forintos pluszt mutatott a mérleg.

Rovatok