Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon a legnagyobb a pizzadrágulás

2023. február 8., szerda 18:18

A február 9-i nemzeti pizzanap alkalmából az Eurostat friss adatokat közölt a pizza áráról. Az Európai Unió országai közül a bolti pizza ára Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben egy év alatt.

Az Eurostat beszámolója szerint 2022 decemberében a bolti pizza és a quiche ára az Európai Unióban átlagosan 16 százalékkal magasabb volt, mint 2021 decemberében. Ezt megelőzően a drágulás csupán kétszázalékos volt egy év alatt.

Az uniós országok közül a pizza és quiche ára Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben: 2022 decemberében 46 százalékkal voltak drágábbak ezek a termékek az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Magyarországot követi Litvánia (39 százalékkal) és Bulgária (37 százalékkal).

Ezzel szemben Luxemburgban (7 százalék), Olaszországban (10 százalék) és Franciaországban (13 százalék) kisebb növekedést mértek.

Mint megírtuk, nemzetközi összesítésben is rendkívül magas a magyar reál-élelmiszerinfláció, a Világbank adatai szerint ebben a nem túl előkelő negyedik helyet foglaljuk el.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok