Index Vakbarát Hírportál

Magyarország zsákolta be az egész régiónk egyik legnagyobb tranzakcióját 2022-ben

2023. február 9., csütörtök 13:18

A közép-kelet-európai régióban Magyarországon valósult meg a tavalyi év egyik legnagyobb ügylete, amelyben a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t vásárolta fel egy magyar befektetői csoport 1,783 milliárd dollárért – ismertette Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Vodafone Magyarország felvásárlása nemrég zárult le, erről itt írtunk bővebben.

Az Allen & Overy közlése szerint Közép-Kelet-Európában 2021-hez képest 2022-ben lényegében nem változott a tranzakciók összértéke, és csak csekély visszaesés volt tapasztalható. 2022-ben több mint 29,84 milliárd dollár volt a tranzakciók összértéke (1273 ügylet), a 2021-es, mintegy 30,4 milliárd dollárhoz képest (1383 ügylet).

2022-ben az M&A- (fúziók és felvásárlások) tranzakciók értéke alapján a közép-kelet-európai régió három legnagyobb piaca: Lengyelország (19,47 milliárd dollár, 471 ügylet), Magyarország (3,24 milliárd dollár, 84 ügylet) és Románia (2,4 milliárd dollár, 166 ügylet) volt.

MAGYARORSZÁGON AZ M&A-TRANZAKCIÓK ÖSSZÉRTÉKE TÖBB MINT 50 SZÁZALÉKKAL NŐTT, A 2021-ES 2,13 MILLIÁRD DOLLÁRRÓL 2022-BEN 3,24 MILLIÁRD DOLLÁRRA EMELKEDETT. 

„A globális visszaesés közepette Lengyelország megerősítette pozícióját a közép-kelet-európai régió vezető piacaként a következő tranzakcióknak köszönhetően: a Polskie Gornictwo Naftowe I Gazownictwo Sa közel 9,3 milliárd dollárért felvásárolta a Polski Koncern Naftowy ORLEN SA-t, a Polski Koncern Naftowy ORLEN SA mintegy 3,7 milliárd dollárért vette meg a Grupa Lotos SA-t, illetve a német Allianz SE pedig 2,94 milliárd dollárért vásárolta meg az Aviva lengyelországi üzletágát” – mondta Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda (Allen & Overy Budapest) vezető ügyvédje.

A KÖZÉP-KELET-EURÓPAI RÉGIÓBAN MAGYARORSZÁGON VALÓSULT MEG AZ ÉV LEGNAGYOBB LENGYELORSZÁGON KÍVÜLI ÜGYLETE, AMELYBEN A VODAFONE MAGYARORSZÁG TÁVKÖZLÉSI ZRT.-T VÁSÁROLTA FEL EGY MAGYAR BEFEKTETŐI CSOPORT 1,783 MILLIÁRD DOLLÁRÉRT

– ismertette a vezető ügyvéd.

„A 2021-es rekordértékek után 2022-ben a világ legtöbb piacán erőteljesen visszaesett az M&A-aktivitás. A növekvő inflációval kapcsolatos makrogazdasági bizonytalanság és az olyan események, mint az ukrajnai háború kitörése, valamint a Covid–19-világjárvány utáni ellátásilánc-problémák együttesen gyengítették a stratégiai vevők akvizíciós kedvét. A pénzügyi és magántőke-befektetőket eközben a finanszírozási lehetőségek szűkülése fogta vissza jelentős tőketartalékaik mozgósításában” – világított rá Sahin-Tóth Balázs. 

Lábujjhegyen jár a világ

Az Allen & Overy Budapest magyarországi és közép-kelet-európai piacismeretét bizonyítja, hogy az ügyvédi iroda 2022-ben is több jelentős tranzakcióban vett részt jogi tanácsadóként. Az Allen & Overy képviselte az Aegont abban a 830 millió euró értékű ügyletben, amelyben a holland biztosító értékesítette magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát a Vienna Insurance Group AG részére, ami 2022-ben zárult le.

Az Allen & Overy 2022-es globális M&A Insights jelentése szerint világszerte jelentősen csökkent az M&A-aktivitás, a globális M&A-tranzakciók összértéke tavaly mintegy 3600 milliárd dollárra esett vissza a korábbi rekordmagas, csaknem 5800 milliárd dollárról.

Az M&A-ügyletek száma is visszaesett: a 2021-es 66 ezerről 56 ezerre csökkent 2022-ben. Mindhárom nagy piac – az Egyesült Államok, Európa és Ázsia csendes-óceáni térsége – 2022-ben jelentős csökkenést mutatott 2021-hez képest, Közép-Kelet-Európa ugyanakkor megőrizte 2021-es teljesítményét, ebben a régióban csak minimális visszaesés volt tapasztalható – ismertette az ügyvédi iroda.  

A jelentés szerint az új globális piaci körülmények különösen a technológiai tranzakciókat érintették hátrányosan, ezért jelentősen visszaesett az M&A-aktivitás a technológiai szektorban. Az energetikai és infrastrukturális M&A-ügyletek értéke viszont minden más ágazatét felülmúlta a 2022 júniustól novemberig tartó időszakban, miközben az energia iránti globális kereslet új piaci korlátozásokba ütközött, és az Oroszországból származó ellátás jelentősen lecsökkent. Az energetikai és infrastrukturális M&A-tranzakciók lendülete várhatóan 2023-ban is megmarad. Az Allen & Overy szerint 2023-ban még potenciálisan erős M&A-aktivitás jellemezheti a fogyasztói, a gyógyszeripari, valamint várhatóan a bánya- és fémipari ágazatokat.

„A rendelkezésre álló tőke nagyságára és az egyre élesebb aukciós versenyre reagálva a befektetők összefognak a fejlesztőkkel, hogy zöldmezős befektetési lehetőségekhez jussanak” – mondta Rácz Dániel, az Allen & Overy Budapest ügyvédje az infrastrukturális ágazatban zajló aktivitásról. Jelenleg azonban a stabil árbevételi forrást eredményező, tartós befektetési eszközök körén kívül a bankok gyakran csak akkor készek a finanszírozásra, ha a hitelfelvevő vagy kötvénykibocsátó vállalja a piaci kockázat 100 százalékát – ismertette Rácz.

Az amerikai kontinensen az M&A-tranzakciók összértéke a 2021-es több mint 2780 milliárd dollárról (21.513 ügylet), 2022-ben mintegy 1750 milliárd dollárra (18.342 ügylet) csökkent. Európában a tranzakciók összértéke a 2021-es mintegy 1400 milliárd dollárról (21.140 ügylet) 2022-ben megközelítőleg 852 milliárd dollárra (19.109 ügylet) esett vissza. Hasonlóképpen, Ázsia csendes-óceáni térségében (Közép-Ázsiát kivéve) a tranzakciók értéke a 2021-es több mint 1220 milliárd dollárról (17.035 ügylet) 2022-ben megközelítőleg 835 milliárd dollárra (12.819 ügylet) csökkent.

A jelentés szerint a globális piaci viszonyok mellett a szigorodó szabályozás is tovább nehezítette a nagyszabású tranzakciók lebonyolítását.

2020 óta példátlan mértékű változásnak lehettünk tanúi a külföldi befektetések nemzetbiztonsági ellenőrzésével kapcsolatban, különösen a nyugati piacokon. Magyarországon például két ilyen, párhuzamosan működő engedélyezési rendszer is van, de a 27 uniós tagállamból 19, világszerte pedig összesen több mint 100 ország alkalmaz külföldi befektetések esetén valamilyen nemzetbiztonsági engedélyezési rendszert. Ez jelentősen megnöveli a határokon átnyúló ügyletek komplexitását.

– mondta Kőmíves Attila, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje és versenyjogi szakértője.

A szakértő ismertette, hogy tavaly globálisan az 500 millió dollár értéket meghaladó külföldi befektetési ügyleteink felénél egy vagy több nemzetbiztonsági jóváhagyásra volt szükség – 2020-ban még 23 százalék volt ez az arány. Ugyanebben az időszakban az alacsonyabb értékű ügyletek esetében is hasonlóan megduplázódott az engedélyköteles közvetlen külföldi befektetések aránya, amely a 2020-as 8 százalékról 2022-ben 16 százalékra emelkedett.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok