Index Vakbarát Hírportál

Van, ami még tovább drágul

2023. február 17., péntek 17:28

Kismértékben emelkedhet a lakások ára 2023-ban Magyarországon. Országosan 4-6 százalékos növekedés várható a lakóingatlanok árában.

Több lesz az eladó lakás és gyengébb lesz a kereslet – erre számítanak a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank szakértői 2023 első felében. Az árak minden bizonnyal stagnálnak majd, de egyes szegmensekben akár visszaesés is elképzelhető. 

Nagy különbségek

Az elemzés szerint a dinamikus növekedés várhatóan az év második felében sem tér vissza, így 2023 egészére összességében nominálisan visszafogottabb,

4-6 százalékos növekedés valószínűsíthető, reálértéken pedig a lakóingatlanok árának csökkenésére lehet számítani.

Idén eltérően alakulhat a használt és az új építésű lakások árának dinamikája. Az új lakások esetében a kivitelezési költségek magas szintje miatt nem várnak árcsökkenést. A használt ingatlanok árának alakulásában típus szerint és területileg is elképzelhetők nagyobb különbségek. 

A jobb munkaerőpiaci lehetőségekkel rendelkező településeken és a nagyobb gazdasági fejlesztések helyszínein stabilabb a lakáspiac. Az energiapazarló vagy a nagyon nagy alapterületű ingatlanok piaca azonban sérülékenyebb lehet

– mondta dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kedvezőtlenebb piaci körülmények ugyanakkor elhozhatják a lakások jelentős, a legutóbbi adatok szerint országosan 21,5 százalékos, Budapesten 10 százalékos túlértékeltségének korrekcióját.

Megtört a lendület

2022 első felében még nagy lendület jellemezte a hazai lakáspiacot: az első negyedévben éves összevetésben nominálisan 26,8 százalékkal, reálértéken – a magas infláció miatt – 14,6 százalékkal emelkedtek az árak. Az ország összes régiójában drágábbak lettek az ingatlanok, a legnagyobb, több mint 20 százalékos növekedést a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon jegyezték fel.

Leginkább – szintén több mint 20 százalékkal – a megyeszékhelyeken drágultak az ingatlanok, de hasonló mértékű, 19 százalékos emelkedés ment végbe a városokban is.

Budapesten több mint 15, a községekben 12 százalékkal emelkedtek az árak. A második félévben azonban minden bizonnyal mérséklődött a kereslet, és megtört a korábbi árdinamika – erre utal a tranzakciók számának ingatlanközvetítők előzetes adatai szerinti erős, éves adatra vetítve 17 százalékos csökkenése, valamint a hitelezés jelentős visszaesése. Ez utóbbi novemberben és decemberben éves alapon 56, illetve 61 százalékos volt.

Idén Budapesten több mint hatezer társasházi lakás átadása várható, ezt jövőre több mint ötezer követheti – ezek jó részét ugyanakkor már eladták, a 2023–2025-re elkészülő csaknem 13 ezer társasházi lakás közül mindössze 5300 volt szabad tavaly decemberben. 2025-re viszont még kevés projektet jelentettek be, hosszabb távon tehát még bővülhet a kínálat.

Rovatok