Index Vakbarát Hírportál

Hiába a benzinárstop, remek évet zárt a Mol

2023. február 17., péntek 07:42

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint után.

A vállalatcsoport a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t termelt, ami az előző negyedévinél 26 százalékkal alacsonyabb, ugyanakkor 2021 utolsó negyedévében 301,2 milliárd forintot tett ki az EBITDA – tette közzé az MTI a társaság a Budapesti Értéktőzsde- (BÉT) honlapja alapján.

A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben – közölte a vállalat.

Az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Molt. A tavaly elért kimagasló EBITDA még az extrém mértékű adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a vállalat stratégiájában megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására

– hangsúlyozta Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Az elnök-vezérigazgató felidézte, hogy beruházásokat indítottak a zöldhidrogén gyártásának területén, és beléptek a hulladékgazdálkodásba, ami fontos előrelépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé, amely a társaság fontos stratégiai célja.

A tavalyi év minden szempontból próbatétel volt az iparág számára, de a Mol sikerrel vette az akadályokat, és mind működési, mind pénzügyi szempontból jól teljesített

– kommentálta az eredményeket Hernádi Zsolt, aki hozzátette, a 2023-as év sem lesz könnyebb.

A Mol-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forint után.

Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot 2022-ben, az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint után.

A kutatás- és termelésüzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja 8 százalékkal, 200,2 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az üzletág teljes éves EBITDA-ja elérte a 827,5 milliárd forintot, 47 százalékát adva a Mol-csoport egész éves eredményének.

A bizonytalan helyzet nem kedvezett

A vállalat értékelése szerint az eredményhez a magas olaj- és gázárak mellett hozzájárult a Mol nemzetközi és hazai portfóliója is. Jelentős negatív hatást gyakorolt viszont az eredményekre a horvátországi gázárszabályozás és a magyarországi bányajáradék.

A feldolgozás- és kereskedelem-üzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja kissé javult az előző évihez képest, 158,5 milliárd forintot ért el. A finomítói hozzájárulás annak ellenére képes volt mérsékelni a petrolkémia negatív EBITDA-ját, hogy a Dunai Finomító a 2022 novemberére tervezett leállás után csak késve tudott újraindulni. Magyarországon és Szlovákiában tovább csökkent 4 százalékkal az üzemanyag-kereslet az utolsó negyedévben, miközben a magyar piacra az ársapka miatt még a szűkös ellátási körülmények is hatottak – jelezte a Mol.

Rovatok