Index Vakbarát Hírportál

Már IMF-hitel is érkezhet Ukrajnának

2023. február 18., szombat 17:23

Az IMF hetekre van attól, hogy véglegesítse az Ukrajnának nyújtandó teljes körű támogatási programot – mondta Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szombaton.

A nyilatkozatot az után tette a tisztviselő, hogy az IMF pénteken közölte: szakmai szinteken már megállapodott az ukrán hatóságokkal, ez pedig megnyitotta az utat a teljes hitelprogramról szóló tárgyalások előtt. Továbbá az IMF támogatná Kijevet az Európai Unióhoz való csatlakozásban.

A jelenlegi tervet mostantól az IMF vezetőségének kell jóváhagynia.

„Az idő nem barátja Ukrajnának a rendkívüli háborús körülmények között” – mondta Georgieva a CNBC-nek a müncheni biztonsági konferencián, majd hozzátette: jelenleg „néhány hétről beszélünk”, amikor a program végrehajtásának ütemezéséről kérdezték.

Kulcsfontosságú időpontban érkezhet a pénz

Az IMF vezérigazgatója továbbá közölte azt is, hogy az ENSZ pénzügyi szervezete biztos abban, hogy Ukrajna teljesíti a költségvetési politika, a kormányzás, a korrupcióellenes küzdelem és a pénzügyi szektor stabilitása terén támasztott követelményeket.

Olyan országról beszélünk, ahol az intézmények működnek, ahol fizetik a nyugdíjakat. Ahol a szociális szolgáltatások működnek. Ahol a kormány élénken érdekelt a reformok folytatásában, még akkor is, amikor bombák hullanak

– fogalmazott a vezérigazgató. A program kulcsfontosságú időpontban érkezhet Ukrajna számára.

Az IMF becslése szerint az országnak idén több mint 40 milliárd dollár pénzügyi támogatásra lehet szüksége, még akkor is, ha az előrejelzések szerint az ukrán gazdaság a 2022-es 30 százalékos visszaesés után ismét növekedésnek indulhat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Zohra Bensemra / Reuters)

Rovatok