Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem szabad meggondolatlanul posztolni, ha kirúgnak a munakhelyünkről

2023. február 19., vasárnap 18:22

A közösségi platformokon közzétett posztok akár a karrierlehetőségeinkre, állásinterjúinkra is hatással lehetnek, ezért minden bejegyzés megfogalmazása előtt érdemes átgondoni, mit is osztunk meg magunkról.

Aneri Desai karrierszakértő szerint ha valakinek megszűnik a munkája, vagy elküldték a munkahelyéről, elegendő időt kell szánnia arra, hogy megeméssze a tényeket, az adott helyzet körülményeit.

A szakértő azt tanácsolja, hogy ilyen lelkiállapotban jól gondoljuk meg, mit posztolunk ki a közösségi oldalakra, mert 

egy-egy könnyelmű, óvatlan bejegyzés később sok kárt okozhat, vagy nagy konfliktusokhoz is vezethet.

Aneri Desai hozzátette: természetes dolog, hogy idegesek, ingerültek vagyunk, ha kirúgnak a munkahelyünkről. Szerinte ilyenkor fontos a jó kommunikáció, és olyan emberek társaságát érdemes keresni, akik kellőképpen empatikusak. Véleménye szerint azonban nem jó megoldás, ha a dühünket, elkeseredettségünket az interneten, a közösségi oldalakon éljük ki.

Aneri Desai szerint sarkalatos dolog, hogy a munkavállalók körültekintően, megfontoltan és professzionálisan kommunikáljanak a közösségi platformokon is, hogy a későbbiekben új lehetőségek tárulhassanak eléjük.

A karrierszakértő úgy fogalmazott: ha valaki elveszettnek érzi magát egy állás elvesztését követően, és nem tudja, mihez kezdjen, de mindenféleképpen meg akar nyilvánulni a közösségi médiában,

akkor csak egy „puha bejegyzést” érdemes közzétennie, amiben csupán az szerepel, hogy megszűnt az állása. 

A szakember úgy látja, ezeken a felületeken nem szabad mindenfajta mély érzelmet kifejezni, sőt még a dicséreteket, pozitív élményeket sem kell mindig megosztani a munkahellyel vagy a kollégákkal kapcsolatban.

Olyan sokan reflektorfénybe helyezik azt, hogy milyen szerencsések, hogy ezzel vagy azzal a csapattal, emberrel dolgozhatnak, miközben pedig önmaguk teljesítményét nem tudják elismerni vagy megbecsülni

– fogalmazott Aneri Desai, aki szerint nagyon fontos, hogy az embereknek legyen konkrét elképzelésük azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnének elérni, és minden munkavállalónak a helyén kell értékelnie a képességeit is.

Kapcsolati háló, fejvadászok

A CNN cikke szerint ha valaki már készen áll arra, hogy új állás után nézzen, akkor használja a kapcsolati hálóját, és tegye magát elérhetővé a fejvadászok számára. Erre a célra kifizetődő lehet egy jól átgondoltan megfogalmazott poszt.

Marlo Lyons karrierszakértő meglátása szerint a LinkedInen való nyilvános bejegyzések hasznosak a karrirerépítés és az álláskeresés szempontjából.

Megjelölhet olyan embereket is, akiknek köszönetet mondhat, de lehet, hogy ez nem mindenki számára praktikus. Ha fennáll a veszélye annak, hogy kihagy valakit, aki különösen hasznos volt önnek – vagy fordítva, ha szándékosan nem jelöli meg jelenlegi főnökét –, az kedvezőtlen benyomást kelthet másokban

– mondta Lyons, aki szerint az a legjobb megoldás, ha privát üzenetben vagy beszélgetésben mondunk köszönetet egymásnak. „A vállalatok célja, hogy akarják őket, nem csak azért, hogy elvállalják a munkát, mert muszáj” – tette hozzá.

Bejegyzéseink saját magunkról állítanak ki bizonyítványt

A szakemberek egyetértettek abban, hogy minden munkavállalónak következetesnek, megfontoltnak kell lennie a közösségi médiában. Ennek megfelelően ha valaki tényleg igazi profinak akarja mutatni magát a LinkedInen, más platformokon se osszon meg dühös, agresszív bejegyzéseket.

Marlo Lyons kiemelte, hogy a legtöbb munkáltató, mielőtt felvesz valakit, már az online térben is leellenőrzi a kiszemelt kollégát, vagyis a digitális térben való megnyilvánulásaink, írásaink, posztjaink saját magunkról állítanak ki egyfajta bizonyítványt.

(Borítókép: Bernd WeiAYbrod / picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok