Index Vakbarát Hírportál

A főváros fejlődését is segítené Navracsics

2023. február 20., hétfő 15:06

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter több kereskedelmi és iparkamara elnökével hétfőn Budapesten. A politikus elmondta, a leszakadó régiók mellett segíteni kell Budapest fejlődését is.

Hozzátette, hogy az eddigieknél is sokkal szorosabb kapcsolatra van szükség a gazdasági és a kulturális élet szereplőivel, a felsőoktatási, tudományos-kutatási területtel.

Magyarország jól használta ki az uniós tagságból származó előnyöket

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) tartott eseményen a miniszter stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban működő kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel. Navracsics Tibor elmondta: a kamarai aláírássorozat célja, hogy a térség szereplőivel intézményes kommunikációt teremtsenek, amellyel a jobb minőségű döntéshozatalt segítik.

A miniszter szerint Magyarország jó ütemben használta ki az uniós tagságából adódó lehetőségeket, és dinamikusan fejlődött az elmúlt tizennyolc évben.

A leszakadó régiók mutatói azonban azt sugallják, többet kell tenni a területi problémák kezeléséért. Ugyanakkor az uniós átlag felett lévő főváros fejlődését is segíteni kell,

hiszen növekedése az egész ország fejlődését, a nemzetgazdaság növekedését is jelenti – mutatott rá Navracsics.

Stratégiai partnerségi megállapodás

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt: régóta szorgalmazták a területi kereskedelmi és iparkamarák együttműködését a szakminisztériumokkal, ezért is fontos a most létrejött stratégiai partnerségi megállapodás.

A kamarák szoros kapcsolatban állnak a gazdaság szereplőivel, és közvetíteni tudják a vállalati szféra véleményét, igényét 

– mondta a BKIK elnöke.

Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett: kamarájuk már húsz évvel ezelőtt kezdeményezte Pest vármegye önálló régió létrehozását, hogy részesedhessenek az uniós fejlesztési forrásokból. Azzal, hogy a vármegye önálló régió lett a térségben, nagyobb fejlődésre lesz lehetőség.

Rovatok