Index Vakbarát Hírportál

Kistelek igent mondott a náluk épülő akkumulátorgyárra

2023. február 27., hétfő 09:40

A város képviselő-testülete megszavazta, hogy sürgősséggel adjanak el földterületet egy 500 milliárd forintos gigaberuházás számára. Lakossági szavazást nem tartottak az ügyben, de lapértesülések szerint a döntést meghozó közgyűlésen sem tudták, hogy akkumulátorgyárról van szó.

„Az életben sajnos van olyan, hogy gyorsan kell dönteni, és az a probléma, hogy most a testületnek sincs több ideje erre” – reflektált Kistelek polgármestere, Nagy Sándor a 24.hu kérdésére, ugyanakkor elismerte, hogy valóban egy akkumulátorgyárról van szó. A lap értesülése szerint a földeladás részleteiről a város képviselői nem láthattak tisztán, ennek ellenére megszavazták az előterjesztést. A városvezető elmondása szerint az említett 12 hektáros területet többször próbálták eladni, amire 50-60 projektajánlat érkezett, de egyik sem volt ilyen kedvező. Kiemelte: a sürgős határozatra a város érdekében volt szükség, a beruházásból származó adóbevételek és a munkahelyek teremtése számos előnnyel jár Kistelek számára. 

A pénzügyi bizottság vezetője szerint a hozzájuk jutott információk alapján is lehet felelős döntést hozni, aki „pedig erre nem képes, annak nem biztos, hogy testhezálló feladat a képviselőség” – fogalmazott.

A januári jegyzőkönyv szerint nyolcan támogatták, de Mészáros Gábor képviselő kifogásolta, hogy a szavazás előtt nem kaptak megfelelő anyagot arról, hogy ki áll a beruházás mögött, milyen tevékenységet fog végezni, és ez jelent-e bármiféle környezeti terhelést.

Nem hiszem, hogy komoly szándék esetében, amikor már az elején, a földterületek megvásárlásával százmilliókat akarnak befektetni, ne legyen kidolgozott projektterv

– írta Facebook-oldalán a képviselő, aki úgy véli, egy ekkora beruházás jóváhagyása előtt tájékoztatni kellett volna a lakosságot.

A döntés után vált világossá, hogy a várostól 1,5-2 kilométerre lévő területen egy kínai–koreai cég fog akkumulátor-részegységeket gyártani, a Mercedes és a BMW beszállítójaként a hazai leányvállalatoknak is fognak szállítani.

Debrecen elutasította

Az elmúlt hónapokban heves viták folytak arról, hogy jó-e Magyarországnak, ha akkumulátor nagyhatalommá válik. A kormány szerint ez lehet versenyelőnyünk a megújuló energiára fokozatosan áttérő Európában, ugyanakkor a lakosok félnek attól, hogy egészségkárosodást és jelentős környezeti terhelést okoz, ha településük közelében akkumulátorgyárat működtetnek.

Mint mi is beszámoltunk róla, Debrecenben a január 9-ei lakossági közmeghallgatáson nagy ellenkezést váltott ki a kínai beruházás, ahogy több érintett településen, például Gödön is tartanak a hosszú távú hatásoktól.

Rovatok