Index Vakbarát Hírportál

Kezd helyreállni a rend a MÁV-nál

2023. március 1., szerda 11:26

Tavaly már megközelítette a nemzetközi utazások száma a járvány előtti utolsó év eredményét. 2022-ben 3,1 millió utas utazott nemzetközi forgalomban Magyarország és más országok között a MÁV-START és egyéb társvasutak értékesítési adatai alapján, ami csak árnyalatnyival maradt el a 2019-es 3,2 milliós utasszámtól – közölte a MÁV START Zrt.

A MÁV-START által érékesített jeggyel utazók száma 2019-ben még 1,26 millió, míg 2022-ben már 1,5 millió volt, ami szerintük a magyar vasúttársaság online jegyértékesítési fejlesztéseinek és a saját nemzetközi ajánlatrendszerének köszönhetően történhetett. 

Mint kiderült, a MÁV-START elkötelezett a zöldközlekedés irányába, ennek is köszönhetően számos nemzetközi, köztük éjszakai járattal rendelkezik.

Európa több nagyvárosa is elérhető a MÁV-START járataival: gyors és környezetkímélő módon Berlinbe és Varsóba napi 2 pár vonat, Brassóba napi 5 pár járat közlekedik, Pozsonyba, Kassára, Prágába és Aradra kétóránként közlekednek a vonatok, valamint Münchenbe is ilyen gyakran indulnak a vonatok, Bécsbe viszont óránként lehet utazni.

Tavaly a legnépszerűbb cél a MÁV-START értékesítésében Bécs volt közel 582 ezer utassal; ezt követte München 106 ezer, Pozsony 93 ezer, Prága 69 ezer, valamint Salzburg 54 ezer utassal.

„Kedvezményes lehetőségként az egész családnak megéri a START Europa jegyekkel utazni 15 országba, a legkedvezőbb áron, szinte bármely magyar állomásról a célországok szinte minden állomására – és azokról vissza” – olvasható a cég közleményében.

Az éjszakai vonatok Magyarországon már közel egy évszázada közlekednek éjszakai vonatok. A járatok este indulnak és reggel érkeznek, az út pedig a kedvező árú fekvőhelyes kocsikban (4–6 fő fülkénként) vagy a szállodai komfortot közelítő hálókocsiban (1–3 fő fülkénként) kényelmesen, alvással tölthető, ráadásul az Utasellátó reggelit is biztosít a fekvő- és hálókocsikban utazóknak.

Budapestről elérhető éjszakai vonattal, München, Stuttgart, Berlin, Prága, Varsó, Krakkó, Székelyföld, Brassó, Bukarest, illetve a nyári szezonban a horvát és szlovén tengerpart is. A MÁV-START legújabb fejlesztése 2022 decembere óta a Kálmán Imre EuroNight vonat meghosszabbítása: München után Augsburg, Ulm, Göppingen érintésével érkezik Baden-Württemberg tartomány fővárosába, Stuttgartba.

Tavaly nyáron a horvát tengerpartra, Splitbe a MÁV-START közvetlen éjszakai járatát, a Lonely Planet gyűjtéséből a The Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választották az Adria InterCityt, aminek a fedélzetén tavaly 9000-nél is többen utaztak – derült ki. 

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok